Χρηματοδοτικά Εργαλεία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νέες πηγές χρηματοδότησης, Αξιολόγηση και προτάσεις Πολιτικής. - Μοσχίδης, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να παρουσιασθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ανάδειξη των νέων μορφών Χρηματοδότησης της και ειδικότερα των Δημοτικών Ομολόγων. Αρχικά επιχειρείται μια σύντομη παρουσίαση τόσο του Θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των αλλαγών που επήλθαν σε νομοθετικό πλαίσιο στην δυνατότητα χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, κυρίως, και στην Ευρώπη. Στη συνέχεια της εργασίας αναφέρονται τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία που συνέβαλλαν τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και λειτουργία των ΟΤΑ και θα παρουσιαστούν νέες πηγές και τάσεις χρηματοδότησης. Δίνεται ο ορισμός για τα Δημοτικά Ομόλογα, τα χαρακτηριστικά τους, η διαδικασία έκδοσης - διάθεσης, τα οφέλη και ο κίνδυνος αυτών και παρουσιάζεται η «Αγορά» μέσα από την διεθνή εμπειρία. Ακολουθεί η Αξιολόγηση - παράθεση καλών πρακτικών αλλά και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι ΟΤΑ χωρών που χρησιμοποίησαν τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, με έμφαση στα Ομόλογα και εξάγονται συμπεράσματα για τους μηχανισμούς υποστήριξης, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων για τις περιφέρειες και δήμους που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν είναι ανάγκη στην Ελλάδα να δημιουργηθούν νέοι υποστηρικτικοί μηχανισμοί αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι σημαντικό επίσης αφού θεσπιστεί ένα διαυγές ρυθμιστικό πλαίσιο να γίνει αξιολόγηση, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ποιοι ΟΤΑ έχουν την επάρκεια αλλά και τους συμφέρει, να αξιοποιήσουν αυτό το επενδυτικό - χρηματοδοτικό εργαλείο.
Financing Tools in Local Government, New sources of financing, Evaluation and Policy proposals.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Χρηματοδοτικά Εργαλεία; Δημοτικά Ομόλογα; Αυτοτέλεια; Έσοδα