Διαχείριση απορριμμάτων στους Ο.Τ.Α. και σύγχρονες τάσεις: Μελέτη Περίπτωσης Δήμου Βέροιας - Πάνας, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία έχει ως θέμα την διαχείριση απορριμμάτων στους Ο.Τ.Α, τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν καθώς και την μελέτη περίπτωσης του Δήμου Βέροιας. Ειδικότερα, γίνεται μια εισαγωγή στα Αστικά Στερεά Απόβλητα και παρουσιάζεται το Νομικό Πλαίσιο των Δήμων για τη διαχείριση των αποβλήτων. Στη συνέχεια, γίνεται μια σύντομη αναφορά στα στάδια της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (προσωρινή αποθήκευση, συλλογή και μεταφορά, μεταφόρτωση στερεών αποβλήτων). Έπειτα, παρουσιάζονται οι κυριότερες μέθοδοι διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων όπως η κομποστοποίηση, η βιολογική επεξεργασία, η ανακύκλωση, η καύση, η πυρόλυση και η αεριοποίηση. Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζεται η μελέτη περίπτωσης του Δήμου Βέροιας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται πληθυσμιακά στοιχεία του Δήμου και προσδιορίζονται οι ποσότητες των απορριμμάτων. Έπειτα, αναφέρονται τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων που χρησιμοποιεί ο Δήμος Βέροιας. Τέλος, γίνονται προτάσεις για εφαρμογή δράσεων από τον Δήμο, όπως ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πηγή, η κατασκευή και λειτουργία των Πράσινων Σημείων αλλά και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που είναι αναγκαία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.
Waste Management in Local Government and new trends: The case study of Municipality of Veria
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Απορρίματα και διάθεση απορριμάτων--Διαχείριση; Ρύπανση; Απορρίματα--Περιβαλλοντικές απόψεις; Ανακύκλωση (Απόβλητα κ.λ.π); Απορρίματα; Αστικά στερεά απόβλητα; Κομποστοποίηση; Επαναχρησιμοποίηση; Φορέας διαχείρισης στερών αποβλήτων