Το μοντέλο διοίκησης και ηγεσίας διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κορινθίας - Παπαντωνίου, Εύα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Ο χώρος της εκπαίδευσης όπως και ολόκληρη η κοινωνία, βιώνει ραγδαίους μετασχηματισμούς, συνεχείς καινοτομίες και έντονη ανταγωνιστικότητα με έμφαση στην απόδοση. Το υπόδειγμα που θέλει το διευθυντή του σχολείου απλό διεκπεραιωτή των υποθέσεων της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την κεντρική εκπαιδευτική πολιτική, δεν είναι πλέον πρόσφορο. Τα διευθυντικά στελέχη των εκπαιδευτικών οργανισμών είναι χρήσιμο να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ, να χαρακτηρίζονται από ευελιξία και καινοτόμα δράση. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια παρουσίαση των κυριότερων θεωρητικών προσεγγίσεων του ζητήματος της διοίκησης και της ηγεσίας με ταυτόχρονη σύνδεσή τους με το χώρο της εκπαίδευσης. Σε πρακτικό επίπεδο ερευνάται ο τρόπος διοίκησης και η ηγετική συμπεριφορά των διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κορινθίας. Επιπλέον η εργασία εξετάζει τη χρήση των πηγών δύναμης του ηγέτη και έχει απώτερο σκοπό την ανάδειξη των κυριότερων επιμορφωτικών αναγκών των διευθυντών. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν συνολικά 35 διευθυντές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ της Κορινθίας. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αυτό-αναφοράς σχετικά με το βαθμό στον οποίο εφαρμόζουν συγκεκριμένες εκπαιδευτικές πρακτικές. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη χρήση του προγράμματος SPSS.
Αριθμός Εισαγωγής: 009762
Keywords: Διευθυντές σχολείων -- Διοίκηση και οργάνωση; Εργοκεντρικό μοντέλο διοίκησης; Ανθρωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης; Συναλλακτική ηγετική συμπεριφορά; Πηγές δύναμης ηγέτη; Επιμορφωτικές ανάγκες διευθυντών; Εκπαιδευτική διοίκηση; Αποτελεσματικός διευθυντής - ηγέτης; Εκπαιδευτική ηγεσία