Παιδιά μεταναστών του Γυμνασίου: Ο ρόλος του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στη σχέση που αναπτύσσουν με το σχολείο - Πρελορέντζου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Η παρούσα διατριβή αποτελεί ποιοτική έρευνα της σχέσης που αναπτύσσουν με το σχολείο τα παιδιά των μεταναστών που φοιτούν στο Γυμνάσιο. Το κύριο ερευνητικό ερώτημα είναι πώς το εκπαιδευτικό περιβάλλον διαμορφώνει τη σχέση αυτή. Ο λόγος των μαθητών και η δική τους οπτική βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ η έρευνα αναδεικνύει τις εμπειρίες τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μέσα από τις μαθητικές αφηγήσεις συγκεντρώθηκε το υλικό που αφορά τις συμπεριφορές, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και μαθησιακές διαδικασίες στο σχολικό περιβάλλον. Η σχέση των μαθητών με το σχολείο εξετάστηκε σε τρεις διαφορετικές σχολικές μονάδες και αναλύθηκε ξεχωριστά για κάθε πλαίσιο-σχολική μονάδα, καθώς δε νοείται απομονωμένη από αυτό. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η σχέση του μαθητή με το σχολείο ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την επίδοση, ενισχύεται σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα όπου ο μαθητής υιοθετεί συμπεριφορές που προάγουν τη σχολική του επιτυχία, διατηρεί υποστηρικτικές σχέσεις με συμμαθητές και καθηγητές και αποτελεί ενεργό υποκείμενο της μαθησιακής διαδικασίας. Παράλληλα μέσα από τη σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά των μεταναστών με το σχολείο, αποτυπώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μαθητικής τους πορείας.
Αριθμός Εισαγωγής: 009826-009827 cd
Keywords: Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση; Εκπαίδευση και κοινωνία; Παιδιά μεταναστών; Μετανάστες; Γυμνάσιο; Σχέσεις; Εκπαίδευση; Σχολείο