"Γεωπολιτική της ενέργειας : Η ενεργειακή μετάβαση υπό το πρίσμα της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία" - Λιούρδης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ενέργεια στην εποχή μας αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η επιδίωξη της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών μέσω της ενεργειακής διαφοροποίησης συνέβαλαν στην ανάγκη της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ενεργειακή μετάβαση με τη σειρά της θα διαμορφώσει νέους συσχετισμούς στην γεωπολιτική της ενέργειας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της γεωπολιτικής δυναμικής της ενέργειας κατά την μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα με την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που ανακύπτουν για τους δρώντες του ενεργειακού συστήματος κατά την μετάβαση αυτή αποτελούν το αντικείμενο της εργασίας και η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε προκειμένου να εξαχθούν βασικά συμπεράσματα συνίσταται στην ανάλυση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Η ενεργειακή μετάβαση φέρεται ότι θα συμβάλει στην μείωση των συγκρούσεων μεταξύ των κρατών και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τους. Επιπλέον, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων που επακολούθησε θα συρρικνώσουν την ενεργειακή γεωπολιτική ισχύ της Ρωσίας καθώς και των κρατών που παράγουν υδρογονάνθρακες. Τέλος, εκτιμώντας τις εφαρμοζόμενες στρατηγικές, τις επιδιωκόμενες συμμαχίες και τις νέες επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο συμπεραίνεται ότι μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα η ρωσική εισβολή και η συνεπακόλουθη αβεβαιότητα στην ενεργειακή προμήθεια, θα ευνοήσουν την ενεργειακή μετάβαση.
Μ.Δ.Ε. 9
Keywords: Ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή μετάβαση, ενεργειακή διαφοροποίηση, ανανεώσιμες πήγες, ρωσική εισβολή