Το θέατρο-ντοκουμέντο ως μέσο καλλιέργειας της κοινωνικής συναίσθησης των εφήβων μαθητών ενός Μουσικού Συνόλου του Μουσικού σχολείου Καλαμάτας - Κιρμανίδου, Πιπίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία στοχεύει στην έρευνα για την καλλιέργεια της κοινωνικής συναίσθησης των εφήβων μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας στη διάρκεια του μαθήματος «Μουσικό Σύνολο». Η κοινωνική συναίσθηση είναι μια δεξιότητα συμπεριφοράς όπου ο αλληλοσεβασμός, η συνεργασία, η κατανόηση, η επικοινωνία μέσω του διαλόγου αλλά και η αυτοαποδοχή, δημιουργούν ισορροπημένες διαπροσωπικές σχέσεις και ένα ευχάριστο κλίμα μέσα στην τάξη. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να εκφραστούν με λιγότερες αναστολές, μέσα σε μια δεμένη συναισθηματικά ομάδα. Ως μέσο καλλιέργειας της κοινωνικής συναίσθησης επιλέξαμε τη χρήση του θεάτρου-ντοκουμέντο, λόγω του αυτοσχεδιαστικού και βιωματικού του χαρακτήρα. Οι δεκαέξι μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα ανήκαν στο ηλιακό φάσμα της εφηβείας και ήταν όλοι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Η έρευνα διεξήχθη με τη μεθοδολογία της έρευνας δράσης, όπου υλοποιήθηκαν δεκαεννέα διδακτικές παρεμβάσεις, στις οποίες αναπτύχθηκαν θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα 90΄ λεπτών.
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Κοινωνική συναίσθηση; Θέατρο ντοκουμέντο; Εφηβεία; Μουσικό σχολείο; Έρευνα δράσης; Δραματική τέχνη; Κοινωνικές δεξιότητες; κοινωνική συναίσθηση, κοινωνική και συναισθηματική δεξιότητα, θέατρο-ντοκουμέντο, εφηβεία, μουσικό σύνολο, μουσικό σχολείο, εκπαίδευση, έρευνα δράσης