Η εφαρμογή Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Ε.Α.Π.) στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Η περίπτωση του Ε.Α.Π. Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης Π.Ε. Αρκαδίας - Αθανασάς, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα (Ε.Α.Π.) εντάσσονται στην αναπτυξιακή πολιτική που ασκείται από την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Αν και δεν είναι σαφής η αποστολή τους, μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει, εντούτοις, από την εμπειρία του σχεδιασμού τους, σε εθνικό και περιφερειακό/διαπεριφερειακό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι στοχεύουν στην αντιμετώπιση ενδοπεριφερειακών αναπτυξιακών προβλημάτων, σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Βασικές παράμετροι των Ε.Α.Π., που τα διαφοροποιούν από άλλα Αναπτυξιακά Προγράμματα, είναι ο έκτακτος χαρακτήρας τους, με στόχο την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, και η χωρική παρέμβασή τους, που δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα διοικητικά όρια. Υπό το πρίσμα αυτών των παραμέτρων, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, στα Ε.Α.Π. περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που δρομολογούνταν από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (Κ.Π.Σ.) και κατόπιν τo Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 & Εταιρικό Σύμφωνο για την Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, και τα αντίστοιχα Προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), με φορείς υλοποίησης τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και νυν Περιφέρειες και τους Δήμους. Επιπλέον, στα Ε.Α.Π. εντάσσονται και Προγράμματα «ειδικού τύπου» που εφαρμόζονται σε περιοχές που απειλούνται από αναπτυξιακή «νέκρωση», έπειτα από μακρόχρονη αναπτυξιακή άνοδο.
Application Specific Development Programs (SDP) in the field of Primary and Secondary Local Government. The case of SDP of Megalopolis Basin (Regional Unity of Arcadia)
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Οικονομικά αναπτυξιακά προγράμματα; Πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση; Δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση; Αναπτυξιακός προγραμματισμός