Κώστας Γυφτόδημος “Καραγιώργης” (1905-1954): Η θυελλώδης πορεία ενός ιδεαλιστή αριστερού - Περήφανου, Παναγιώτα Δαυιδούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Κώστας Γυφτόδημος Καραγιώργης (1905-1954) υπήρξε σημαντική μορφή του ΚΚΕ και της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Ακολουθήσαμε γραμμικά την πορεία της ζωής του από τα μαθητικά του χρόνια, την αγωνιστική του δράση στη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου, φθάνοντας στο τραγικό τέλος. Γιατρός, δημοσιογράφος, πολιτικός και διανοούμενος άφησε το στίγμα της ανθρωπιστικής και κομματικής του προσφοράς. Το θάρρος της γνώμης του, η ελευθερία του πνεύματος του και η πληθωρικότητα της προσωπικότητας του τον ανέδειξαν στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος και στη μαρτυρική πτώση του. Σήμερα παραμένει ένας ακόμη αδικαίωτος αριστερός ιδεαλιστής που τόλμησε να ονειρευτεί μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα.
Keywords: Καραγιώργης -- Κώστας -- 1905-1954; Κομμουνιστές -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Κομμουνισμός -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ος αιώνας; Καραγιώργης; Δημοσιογραφία; Κομμουνισμός; ΚΚΕ; Ζαχαριάδης; Εξορία; Κατοχή; Αντίσταση; Εμφύλιος; Φυλακή; Ρουμανία; Karagiorgis; Journalism; Communism; KKE; Zachariadis; Exile; Occupation; Resistance; Civil War; Prison; Romania