Εκτίμηση του επιπέδου γνώσεων στις πρώτες βοήθειες και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση των γονέων στον Δήμο Θέρμης στην προσχολική ηλικία - Ιορδανίδου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Τα τελευταία χρόνια οι γνώσεις και η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Με την προσφορά των διασωστών έχει επιτευχθεί να προλαμβάνονται σημαντικοί τραυματισμοί και έχουν επιτευχθεί γρήγορη αποκατάσταση των ασθενών. Πρώτες βοήθειες είναι η θεραπευτική αγωγή που παρέχεται από πιστοποιημένο άτομο, πριν φτάσει ασθενοφόρο, σε κάποιον που τραυματίζεται ή αρρωσταίνει ξαφνικά. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν να διερευνήσει τις αντιλήψεις των γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας σχετικά με τις γνώσεις που έχουν στις πρωτες βοηθειες και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Επιμέρους σκοποί της έρευνας ήταν να ερευνήσει τις αντιλήψεις των γονέων σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Στην παρούσα μελέτη πήραν μέρος εθελοντικά όλοι οι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας των παιδικών σταθμών του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, απαντήσαν οι 235 γονείς. Για τη συλλογή των δεδομένων της παρούσης μελέτης τροποποιήθηκε η κλίμακα αντιλήψεων για τις Π.Β. και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, που έχει εκδοθεί από την εταιρεία πιστοποίησης στις πρώτες βοήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου «Emergency First Response». Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ των επιλεγμένων παραγόντων των γονέων και της διαμόρφωσης αντιλήψεων για τις γνώσεις που πρέπει να έχουν για τις πρώτες βοήθειες και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, χρησιμοποιήθηκε έλεγχος χ2. Με βάση τα ευρήματα θα είναι χρήσιμη η ενημέρωση των γονέων για τις πρώτες βοήθειες με σεμινάρια και μαθήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και επανάληψη τους. Ωστόσο, το επίπεδο των γνώσεων τους δεν είναι επαρκές και ότι η συνεχή εκπαίδευσή τους σε θέματα πρώτων βοηθειών κρίνεται επιτακτική στο ρόλο τους ως γονείς για πρόληψη ατυχημάτων και άμεση υποστήριξη πρώτων βοηθειών. Επίσης, φαίνεται ότι το γνωστικό υπόβαθρο που διαθέτουν, μεγάλη μερίδα εξ αυτών φέρει νοοτροπίες που δρουν ανασταλτικά στην έμπρακτη υιοθέτηση των αρχών της πιστοποίησης στις πρώτες βοήθειες.
Assessment of Level of Knowledge in First Aid and Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) of Parents of Pre-School Children
Keywords: Πρώτες βοήθειες; Πρώτες βοήθειες στην ασθένεια και τον τραυματισμό; First aid; First aid in illness and injury; Αναζωογόνηση; Αντίληψη; Διερεύνηση; Καρδιοαναπνευστικός; Πρώτες βοήθειες; Resuscitation; Level of Knowledge; Assessment, First Aid