Ο ρόλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην ποιότητα ζωής των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση - Πάντου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην διερεύνηση του ρόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση (ΕΠ). Μέσω εκτενής βιβλιογραφικής ανασκόπησης και της εφαρμογής ποιοτικής έρευνας, καταγράφονται οι απόψεις των γονέων για τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις των παιδιών αυτών αλλά και τις καθημερινές προκλήσεις που προκαλούν επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της καθημερινής τους ζωής. Η έρευνα αποσκοπεί να αναδείξει πως η μαθησιακή διαδικασία μπορεί να συμβάλει θετικά στην κοινωνική ένταξη των παιδιών με ΕΠ, καθώς και πως να προωθήσει την καλλιέργεια τόσο των ακαδημαϊκών όσο και των κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Παράλληλα, διερευνάται η σημασία της εξατομικευμένης διδασκαλίας και της χρήσης τεχνολογικών βοηθημάτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση τόσο της μαθησιακής διαδικασίας όσο και στην προώθηση της αποτελεσματικότερης επικοινωνίας. Ειδική μνεία γίνεται στην σπουδαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης για τα παιδιά και το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στην άμβλυνση των συναισθηματικών και κοινωνικών προκλήσεων που παρουσιάζονται λόγω της διαταραχής. Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας, προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη για ανανέωση και εφαρμογή εκπαιδευτικών στρατηγικών και πολιτικών με άμεσο στόχο την θετική εξέλιξη της ζωής των παιδιών με ΕΠ. Μέσα από την διαδικασία αυτή θα ενισχυθεί η εκπαιδευτική εμπειρία, θα διευκολυνθεί η κοινωνική ένταξη. Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, στη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης και στην προώθηση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών.
The role of educational process in enhancing quality of life of children with cerebral palsy
Keywords: Εγκεφαλική παράλυση; Νευρικό σύστημα - Ασθένειες; Κινητικές διαταραχές σε παιδιά; Μαθησιακές δυσκολίες - Ψυχολογικές απόψεις; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες - Εκπαίδευση; Cereblal palsy; Nervous system - Diseases; Movement disorders in children; Learning disabilities - Psychological aspects; Learning disabled children - Education; Εγκεφαλική παράλυση; Ποιότητα ζωής; Εκπαιδευτική διαδικασία; Ψυχολογική υποστήριξη; Κοινωνική ένταξη; Cerebral palsy; Quality of life; Educational process; Phychological support; Social inclusion