Η κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από τη λειτουργία των Τάξεων Υποδοχής στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Η ανάδειξη του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού. - Αλεξιάδου, Λουίζα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) είναι ένας νέος θεσμός, ο οποίος εφαρμόζεται σε περιοχές με χαμηλούς δείκτες κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με χαμηλά επίπεδα σχολικών επιδόσεων, με υψηλά ποσοστά πληθυσμού στα όρια της φτώχειας και υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε παρεμβάσεις που εστιάζουν στο άμεσο και ευρύτερο σχολικό πλαίσιο στήριξης του μαθητή κάνοντας σαφές ότι η συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα είναι πολύτιμη. Η κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα στις ΖΕΠ αποτελεί ένα πολυεπίπεδο πεδίο παρέμβασης των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών. Οι κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται στις ΖΕΠ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την σχολική κοινότητα συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των μαθητών/τριών έχοντας ως στόχο την αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και ψυχολογικών δυσκολιών που παρεμποδίζουν την φοίτηση των παιδιών στο σχολείο. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει την κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από τη λειτουργία των τμημάτων υποδοχής στις ΖΕΠ και τον τρόπο με τον οποίο ο κοινωνικός λειτουργός συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία. Για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας επιλέχθηκαν δέκα (10) κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν εργασθεί σε ΖΕΠ. Τα αποτελέσματα έδειξαν τον σημαντικό, πολύλευρο ρόλο που διαδραματίζει ο κοινωνικός λειτουργός στις ΖΕΠ, ο οποίος αποτελεί βασικό μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τον τρόπο με τον οποίο συμβάλει στην ένταξη των μαθητών/τριών, τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει για να εργασθεί στις ΖΕΠ και την αναγκαιότητα εξειδικευμένης εκπαίδευσης και εποπτείας. Στο τέλος παρουσιάζονται προτάσεις, οι οποίες προκύπτουν από τις συνεντεύξεις και έχουν ως στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμού.
Αριθμός Εισαγωγής: 013060 cd
Keywords: Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Σχολική αποτυχία -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Κοινωνικοί λειτουργοί -- Ελλάδα; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας; Κοινωνικός λειτουργός; ΤΥ; ΖΕΠ; Ένταξη; Σχολική διαρροή; Social worker; ZEP = Zones of Educational Priority; WC (welcome classes); School dropout