Ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896) και η εκπαιδευτική πολιτική του - Τζούλας, Στυλιανός (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την εκπαιδευτική πολιτική του Χαριλάου Τρικούπη, στο πλαίσιο του εκσυγχρονιστικού του έργου, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Εν προκειμένω μελετάται το υπόβαθρο της προσωπικότητας του Χαριλάου Τρικούπη ήδη από τη νεαρή του ηλικία, την οικογένεια, τις σπουδές του μέχρι και την πολιτική του σταδιοδρομία. Ακολούθως διερευνάται και αναλύεται λεπτομερειακά τόσο το εκσυγχρονιστικό έργο εν γένει όσο και η πολιτική πλεύση που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ο Χαρίλαος Τρικούπης όσον αφορά στον τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Τέλος, κρίνεται σκόπιμη και μία αποτίμηση του έργου του συνολικά με έμφαση στις σύγχρονες προεκτάσεις του.
Keywords: Τρικούπης , Χαρίλαος , 1832-1896; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1863-1913; Πρωθυπουργοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία -- 19ος αιώνας; Χ. Τρικούπης; Εκπαιδευτική πολιτική; Εκσυγχρονισμός; Μεταρρυθμίσεις; Συνδιδακτική; Educational policy; Modernization; Reformation; Co-teaching