Μελέτη Βιωσιμότητας Δήμου Αλεξανδρούπολης - Φουντούκη, Μελπομένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Με το προεδρικό διάταγμα 315/1999 ορίστηκε η υποχρέωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού να εφαρμόζουν το Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα για την παρακολούθηση της οικονομικής τους δραστηριότητας. Παράλληλα, βάσει της Απόφασης 74712/30-12-2010 (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Αρ. 2043 Β΄), οι Δήμοι υποχρεούνται να ενημερώνουν με τα οικονομικά τους στοιχεία μια κεντρική βάση δεδομένων, προκειμένου να αξιολογούνται με τη χρήση συγκεκριμένων αριθμοδεικτών. Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού αντιμετωπίζονται πλέον ως οικονομικές μονάδες και αξιολογούνται για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν. Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρήθηκε η μελέτη Βιωσιμότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μέσω της ανάλυσης και ερμηνείας των Ισολογισμών και των Αποτελεσμάτων Χρήσεως για τα έτη 2011-2015. Η μελέτη των οικονομικών καταστάσεων οδήγησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αλλά και στον εντοπισμό αδυναμιών, που χρήζουν αντιμετώπισης.
Viability Study of the Municipality of Alexandroupoli
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Χρηματοοικονομική; Λογιστική; Οικονομικές καταστάσεις; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Προβλέψεις