Υβριδικές διεργασίες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ελιάς με αερόβια βιολογική μέθοδο - Μπαξεβάνη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ένας παραδοσιακός, αλλά και δυναμικά αναπτυσσόμενος οικονομικός τομέας της αγροτικής παραγωγής, ιδίως στις μεσογειακές χώρες. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου για την παραγωγή ελαιολάδου, όπως και η επεξεργασία της ελιάς για επιτραπέζια χρήση, παράγουν τεράστιες ποσότητες υγρών αποβλήτων. Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, τα οποία έχουν σκούρο χρώμα με δυσάρεστη οσμή, αποτελούνται κυρίως από νερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανικές ενώσεις (κυρίως φαινόλες και πολυφαινόλες) και χαμηλή σε ανόργανες ενώσεις (όπως κάλιο και φώσφορο), καθώς και λίπη. Συνήθως, αποθηκεύονται σε ανοιχτές λίμνες ή απορρίπτονται χωρίς επεξεργασία και έτσι προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον. Το νερό είναι η σημαντικότερη ουσία για τη ζωή στη γη. Όλα τα άβια και έμβια όντα, πρέπει να έχουν νερό για να επιβιώσουν. Επιπλέον, η ραγδαία αστικοποίηση και η βιομηχανοποίηση παράγουν αρκετούς ρύπους (οικιακοί, βιομηχανικοί, γεωργικοί κ.α.) οι οποίοι απορρίπτονται στο περιβάλλον, συχνά ακατέργαστοι και είναι ιδιαίτερα τοξικοί για τους ζωντανούς οργανισμούς. Επομένως, έχει καταστεί ουσιαστική ανάγκη για το περιβάλλον σήμερα, η προστασία του νερού από τους ρύπους και η χρήση οικονομικά αποδοτικών και αειφόρων μεθόδων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων. Η πολυπλοκότητα και η παρουσία τοξικών ενώσεων και η υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των διαφόρων τεχνικών που είναι γενικά αποτελεσματικές για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, δεν φαίνεται να είναι εφικτή με τη χρήση μεμονωμένων φυσικών, χημικών ή βιολογικών διεργασιών και επομένως οι συνδυασμένες διεργασίες, είναι αυτές που οδηγούν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα στην απομάκρυνση της οργανικής ύλης και των τοξικών ενώσεων των υγρών αποβλήτων. Οι συμβατικές μέθοδοι έχουν αρκετά μειονεκτήματα, ωστόσο, οι συνδυασμένες βιολογικές μέθοδοι και τα θετικά αποτελέσματά τους έχουν προσελκύσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια.
Hybrid liquid treatment processes olive waste by aerobic biological method
Αρ. Εισ.: 28 cd
Keywords: Ελαιοκομία -- Ελλάδα; Ελαιουργία – Διαχείριση αποβλήτων; Επιτραπέζια ελιά -- Διαχείριση αποβλήτων; Ελαιοκομικά απόβλητα; Υγρά απόβλητα; Ελαιοτριβεία; Ελαιόλαδο; Επιτραπέζια ελιά; Αερόβιες βιολογικοί μέθοδοι; Liquid wastewater; Oil mills; Olive oil; Table olives; Aerobic biological methods