Οι δαπάνες υγείας υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης - Θωμοπούλου, Πηνελόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Το σύστημα υγείας της Ελλάδος χρηματοδοτείται από το κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία και από τις απευθείας δαπάνες των νοικοκυριών. Η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης επέφερε μεταβολές στην αναλογία συμμετοχής του κάθε παράγοντα στις δαπάνες υγείας, επηρεάζοντας σημαντικά τα ανάλογα ποσά. Με την παρούσα εργασία επιδιώκεται ο εντοπισμός του μεγέθους της επιρροής της οικονομικής κρίσης στις δαπάνες υγείας στην Ελλάδα. Αρχικά, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την εννοιολογική προσέγγιση των συστημάτων υγείας και των λειτουργιών που τα συγκροτούν, ενώ διασαφηνίζονται τα επίπεδα της περίθαλψης, η πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο ελληνικό σύστημα υγείας και τα χαρακτηριστικά του, ενώ εκτίθενται τα διαχρονικά προβλήματα που εντοπίζονται στη λειτουργία του. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η εξέλιξη των δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών υγείας, τόσο σε επίπεδο ασφαλιστικών ταμείων, όσο και για τη προμήθεια φαρμάκων.
Μ.Δ.Ε. 100
Keywords: Δημόσια υγεία -- Ελλάδα -- Χρηματοδότηση; Public health -- Greece -- Finance; Ελληνικό σύστημα υγείας; Greek healthcare system; Ιδιωτική δαπάνη υγείας; Private health expenditure; Δημόσια δαπάνη υγείας; Public health expenditure