Τα οφέλη και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό σε άτομα με προβλήματα όρασης:μια ποιοτική διερεύνηση - Βαρή, Θεανώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί στον αθλητισμό για άτομα με προβλήματα όρασης, επιδιώκοντας να αποτυπώσει τα οφέλη που προκύπτουν από την ενσωμάτωσή της, τις δυσκολίες που εντοπίζουν οι ίδιοι οι αθλητές και τις πιθανές λύσεις που προτείνουν. Ο κεντρικός στόχος ήταν να καταδειχθεί πώς η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας στον αθλητισμό, να ενισχύσει τη σωματική και ψυχοκοινωνική ευεξία των αθλητών με οπτικές αναπηρίες και να εξαλείψει παραδοσιακούς φραγμούς που συχνά συνοδεύουν τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Η έρευνα ακολούθησε ποιοτική μεθοδολογική προσέγγιση, ώστε να αναδειχθούν με ακρίβεια οι βιωματικές εμπειρίες και οι προσωπικές αφηγήσεις. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν ημιδομημένες συνεντεύξεις, οι οποίες επιτρέπουν την εις βάθος κατανόηση των υποκειμενικών απόψεων των συμμετεχόντων. Το δείγμα 18 συμμετεχόντων συγκροτήθηκε από αθλητές με διαφορετικά επίπεδα όρασης και με ποικίλο αθλητικό υπόβαθρο, προκειμένου να καλυφθεί ευρύ φάσμα εμπειριών. Μετά τη συγκέντρωση των δεδομένων, ακολουθήθηκε διαδικασία θεματικής ανάλυσης, χάρη στην οποία αποκαλύφθηκαν οι κοινοί άξονες αναφορικά με τις πρακτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, τις ανάγκες που καλύπτει, τα εμπόδια που ανακύπτουν και τις προτάσεις για την υπέρβασή τους. Από τα ευρήματα προέκυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά τη συμμετοχή των ατόμων με προβλήματα όρασης στον αθλητισμό, προσφέροντας καλύτερη αίσθηση αυτονομίας και ασφάλειας, ενισχύοντας την προπονητική καθοδήγηση και συμβάλλοντας στη μείωση του φόβου για τυχόν ατυχήματα. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες σημείωσαν την ανάγκη προσιτού κόστους εξοπλισμού, ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε εφαρμογές που απευθύνονται σε αθλητές με οπτικές αναπηρίες, όπως και τη στήριξη από θεσμικούς φορείς, ώστε η τεχνολογία να αξιοποιηθεί σε μόνιμη, βιώσιμη βάση. Συνολικά, η εργασία αναδεικνύει το δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσει σημαντικά την αθλητική εμπειρία των ατόμων με προβλήματα όρασης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για την ουσιαστική ενσωμάτωσή της στον χώρο του αθλητισμού.
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Άτομα με προβλήματα όρασης; Εκπαιδευτική τεχνολογία - Ελλάδα; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Επίδραση των τεχνολογικών καινοτομιών στα; Artificial intelligence; People with visual disabilities; Educational technology - Greece; Sports for people with disabilities; People with disabilities - Effect of technological innovations on; Τεχνητή νοημοσύνη; Αθλητισμός; Προβλήματα όρασης; Προσβασιμότητα; Artificial intelligence; Sports; Visual impairments; Accessibility