Αξιολόγηση της συνεισφοράς του ρόλου των δημοτικών βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και εξέλιξη του αθλητικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού - Κορκίδη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση και η αξιολόγηση των υπηρεσιών και δράσεων των βιβλιοθηκών τόσο σε θέματα αναγνωστικής πολιτικής, όσο και αθλητικού περιεχομένου. Επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η συλλογή πληροφοριών και απόψεων και από τις δύο δημιουργικές δομές των δήμων: του αθλητισμού και των βιβλιοθηκών, της άσκησης και της γνώσης, της σωματικής αλλά και της πνευματικής ευεξίας. Η συνεισφορά των δημοτικών βιβλιοθηκών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, θεωρείται σχεδόν αυταπόδεικτη. Αντίθετα, ο ρόλος τους στο αθλητικό γίγνεσθαι, φαίνεται αρχικά ξένος ως προς τις αρμοδιότητες των δημοτικών βιβλιοθηκών, καθώς δεν υπάρχει εμφανής σχέση μεταξύ τους. Η παρούσα διατριβή ευελπιστεί να «φωτίσει» και άλλες πλευρές των δημοτικών βιβλιοθηκών. Να αναδείξει νέες δυνατότητές τους μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και δράσεων προς το κοινό τους. Προγράμματα τα οποία βασίζονται στην κίνηση και την άθληση σε συνεργασία με τους δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς εκτός, αλλά και εντός των χώρων των βιβλιοθηκών, με σκοπό μια πιο υγιή και ποιοτική ζωή των χρηστών τους. Η έρευνα εστίασε στις δημοτικές βιβλιοθήκες, καθώς και στους δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς της Περιφέρειας Αττικής που λειτουργούν σε αυτήν. Έλαβε χώρα τους μήνες Ιανουάριο έως και Ιούνιο του 2018. Στόχος των ερωτηματολογίων ήταν να διερευνήσουν κατά πόσο οι εργαζόμενοι, τόσο στις δημοτικές βιβλιοθήκες όσο και στους δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς, είναι έτοιμοι για μία φαινομενικά «αταίριαστη» συνεργασία και αν μπορούν μελλοντικά να υποστηρίξουν ενεργά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να υπάρξουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του ρητού: «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της παρούσας διδακτορικής διατριβής, επιχειρείται ο συσχετισμός των δημοτικών βιβλιοθηκών των Ο.Τ.Α., με δράσεις αθλητισμού, αλλά και με πιθανές συνεργασίες με αθλητικούς οργανισμούς. Η καινοτομία της συγκεκριμένης έρευνας έγκειται στο ότι ερωτώνται όχι μόνο οι υπεύθυνοι των δημοτικών βιβλιοθηκών, αλλά και οι υπεύθυνοι των δημοτικών αθλητικών οργανισμών, που έως τώρα δεν είχαν εμπλακεί. Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκαν δύο ερωτηματολόγια. Ένα για τους υπευθύνους των δημοτικών βιβλιοθηκών και ένα για τους δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς στην Περιφέρεια Αττικής. Προηγήθηκε πιλοτική εφαρμογή για την αξιολόγηση του ερωτηματολογίου. Επιλέχθηκε η περιγραφική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται ευρύτατα στην επίλυση προβλημάτων εκπαίδευσης και βελτίωσης πρακτικών. Η επιλογή του δείγματος της παρούσας έρευνας βασίσθηκε στη στρωσιγενή αναλογική δειγματοληψία καθώς και στη σταδιακή δειγματοληψία. Επιδιώχθηκε η όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη συγκέντρωση ικανού μεγέθους δείγματος, ώστε να ικανοποιείται και να διασφαλίζεται τόσο η αξιοπιστία της μεθόδου, όσο και η στατιστική ανάλυση. Στην έρευνα συμμετείχαν 46 δημοτικές βιβλιοθήκες και 26 δημοτικοί αθλητικοί οργανισμοί. Για τον έλεγχο των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε έλεγχος KR-20 με τον υπολογισμό του δείκτη Cronbach's Alpha. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS. Η παρούσα μελέτη συνεισφέρει στη βιβλιογραφία επικυρώνοντας με την θεωρητική τεκμηρίωση, τις θετικές επιδράσεις της συνεργασίας των αθλητικών οργανισμών με τις βιβλιοθήκες. Με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας επιβεβαιώνεται η επιθυμία των υπευθύνων των δημοτικών βιβλιοθηκών και των δημοτικών αθλητικών οργανισμών για μελλοντικές συνεργασίες, με ποσοστό 97,8%, και 92,3% αντίστοιχα. Συμπερασματικά, η μελέτη υποστηρίζει την άποψη ότι οι δημοτικές βιβλιοθήκες πέραν της καθοριστικής τους συμβολή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά και στο αθλητικό γίγνεσθαι, σε συνεργασία με δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς. Μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής μέσα από ρηξικέλευθες δράσεις, βασισμένες στην κίνηση και την άθληση, λειτουργώντας ως δημόσιοι, κοινοτικοί πόροι αναβάθμισης και βελτίωσης της υγείας και ευζωίας των πολιτών.
Assessment of the contribution of municipal libraries to the development and growth of the athletic and cultural activity concerning first degree Local Authority Organizations
Keywords: Δημοτικοί αθλητικοί οργανισμοί - Προγράμματα κίνησης και άσκησης; Δημοτικές βιβλιοθήκες και Κοινωνία; Δημοτικές βιβλιοθήκες και Κοινότητα; Δημοτικές βιβλιοθήκες - Αξιολόγηση; Δημοτικές βιβλιοθήκες - Προγράμματα δραστηριοτήτων; Municipal Sports Organisations - Movement and exercise programs; Municipal libraries and society; Municipal libraries and community; Municipal libraries - Evaluation; Municipal libraries - Activity programs; Δημοτικές Βιβλιοθήκες; Δημοτικοί Αθλητικοί Οργανισμοί; Αξιολόγηση Δημοτικών Βιβλιοθηκών; Προγράμματα Κίνησης και Άθλησης στις Βιβλιοθήκες; Municipal Libraries; Municipal Sports Organisations; Assessment of Municipal Libraries; Programs of Motion and Exercising at the Libraries