Η εκπαιδευτική πολιτική για την αγωγή των προνηπίων: Γονεϊκές επιλογές και ισότητα εκπαιδευτικών ευκαιριών - Αντωνίου, Ιουλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Η παρούσα ερευνητική εργασία εστιάζεται στην προσχολική αγωγή και ιδιαίτερα στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες 11-ov παρέχονται στην ηλικιακή ομάδα των προνηπίων. Η προσχολική αγωγή βρίσκεται στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών συζητήσεων καθώς αναγνωρίζεται η σημασία της -για το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, προωθούν πολιτικές και πρακτικές με στόχο την διεύρυνση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε ποιοτικά προγράμματα προσχολικής αγωγής στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας. Η έρευνα κατέδειξε ότι η επένδυση στην προσχολική αγωγή είναι μια μακροπρόθεσμη και ταυτόχρονα αποτελεσματική πολιτική, καθώς συμβάλλει στην μείωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων (Eurydice, 2009). Στην Ελλάδα η καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης νηπίων 5 ετών (Ν: 3518/21-12-2006, ΦΕΚ 272) είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Τα προνήπια οδηγήθηκαν σε άλλους φορείς προσχολικής αγωγής, και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά στους δημοτικούς παιδικούς Σταθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο η επιλογή φορέα προσχολικής αγωγής από τους γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες που παρέχονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας. Στο θεωρητικό μέρος αξιοποιείται η θεωρία του Bourdieu για το οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό κεφάλαιο καθώς και οι βασικές έννοιες τον Bernstein -για τη συγκρότηση της εκπαιδευτικής γνώσης, την παιδαγωγική προσέγγιση και την διαμόρφωση της ταυτότητας. Στην εμπειρική μελέτη κυρίαρχο ζητούμενο είναι αφενός η διερεύνηση των επιλογών των γονέων και αφετέρου η άντληση πληροφοριών από τους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν και τις παιδαγωγικές πρακτικές που ακολουθούν στις τάξεις τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 009801
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική; Εκπαίδευση και κράτος; Προνήπια; Εκπαιδευτική πολιτική; Γονείς; Εκπαίδευση; Ισότητα