Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός ενός Νεοφυούς Πολιτιστικού Οργανισμού: Η Διατήρηση των Κοινωνικών Πρακτικών ως Ζώσα Πραγματικότητα - Αντωνίου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η διπλωματική εργασία εξετάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό ενός νεοφυούς πολιτιστικού οργανισμού για τη διατήρηση και ενεργοποίηση κοινωνικών πρακτικών ως ζωντανών μορφών άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εστιάζοντας σε Λακωνία και Μεσσηνία. Βασισμένη σε θεωρητική-εφαρμοσμένη προσέγγιση μέσω βιβλιογραφικής ανάλυσης, προτείνει το μοντέλο "Μνήμη Ζώσα" με αρχές συμμετοχικής διοίκησης, SWOT ανάλυση και χρήση εργαλείων UNDP. Συμπεραίνει ότι η στρατηγική διοίκηση ενισχύει την πολιτιστική βιωσιμότητα, προτείνοντας προσαρμογές σε τοπικές ιδιαιτερότητες και μελλοντική έρευνα.
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά; Άυλη κληρονομιά; Πολιτιστική κληρονομιά -- Διοίκηση και οργάνωση; Πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμοί -- Κοινωνικές απόψεις; Στρατηγικός σχεδιασμός; Βιώσιμη ανάπτυξη; Λακωνία (Ελλάδα) -- Πολιτιστική πολιτική; Μεσσηνία (Ελλάδα) -- Πολιτιστική πολιτική; Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Λακωνία; Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Μεσσηνία; Άυλη κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Λακωνία; Άυλη κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Μεσσηνία; Άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Κοινωνικές πρακτικές; Στρατηγικός σχεδιασμός; Πολιτιστικός οργανισμός; Λακωνία; Μεσσηνία; Μνήμη Ζώσα; Συμμετοχική διοίκηση; SWOT ανάλυση; Βιωσιμότητα; Intangible cultural heritage; Social practices; Strategic planning; Cultural organization; Laconia; Messinia; Living memory; Participatory management; SWOT analysis; Sustainability