Κοινωνική - Πολιτιστική πολιτική και στρατηγική του Δήμου Ναυπλιέων - Γογωνά, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αποτύπωση, η ανάλυση και η αξιολόγηση της κοινωνικής και Πολιτιστικής Πολιτικής στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κεντρικό άξονα τον Δήμο Ναυπλιέων. Η μελέτη εστιάζει στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι κοινωνικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις σχεδιάζονται, οργανώνονται και υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, καθώς και στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους. Η εργασία εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες: την κοινωνική ανάπτυξη και την πολιτιστική προαγωγή, μέσω των αντίστοιχων δημοτικών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφονται οι δομές, τα προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιούνται στον Δήμο, ενώ επιχειρείται και αξιολόγηση της συμβολής του κάθε φορέα στην τοπική κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη. Επιπλέον, αναλύεται η στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους φορείς αυτούς, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί ο βαθμός συνεργασίας, στήριξης και ενεργού εμπλοκής του Δήμου στη συνολική πολιτική ανάπτυξη. Το πρώτο κεφάλαιο εισάγει το θεωρητικό πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής ανάπτυξης, προσφέροντας εννοιολογικές αποσαφηνίσεις στο δεύτερο εξετάζεται η σχέση των πολιτικών αυτών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρίτο κεφάλαιο ακολουθεί αντίστοιχη προσέγγιση για τον τομέα της πολιτιστικής πολιτικής. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον πολιτισμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην συνέχεια του πέμπτου κεφαλαίου γίνεται αναφορά στην έννοια και στα εργαλεία του Στρατηγικού σχεδιασμού. Ακολουθεί το δεύτερο και εμπειρικό μέρος με το κεφάλαιο έξι καθώς αναφέρεται και η προσέγγιση που ακολουθήθηκε για την εμπειρική διερεύνηση, ενώ στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζονται βασικά κοινωνικά, ιστορικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Δήμου Ναυπλιέων. Το όγδοο κεφάλαιο εστιάζει στο ερευνητικό πλαίσιο και την επιλογή του Δήμου ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μελέτης, ενώ στο ένατο κεφάλαιο καταγράφονται και αξιολογούνται οι επιμέρους τομείς της κοινωνικής πολιτικής. Στο δέκατοι κεφάλαιο εξετάζεται και αξιολογείται η πολιτιστική πολιτική του Δήμου, μέσω της παρουσίασης των σχετικών πολιτιστικών φορέων και δράσεων. Η εργασία ολοκληρώνεται με το ενδέκατο κεφάλαιο, όπου ακολουθούν συνοπτικά συμπεράσματα και αξιολογικές παρατηρήσεις που προκύπτουν από την ανάλυση των προηγούμενων κεφαλαίων. Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να συμβάλει στην κατανόηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή κοινωνικών και πολιτιστικών πολιτικών και να ενισχύσει τον επιστημονικό διάλογο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο.
Social - Cultural policy and strategy of the Municipality of Nafplio
Αρ. Εισ.: 206 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Δήμος Ναυπλιέων; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα -- Δήμος Ναυπλιέων; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστική πολιτική -- Ελλάδα -- Δήμος Ναυπλιέων; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Πολιτιστική πολιτική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνική ανάπτυξη; Πολιτιστική πολιτική; Στρατηγικός σχεδιασμός; Τοπική αυτοδιοίκηση; Social policy; Social development; Cultural policy; Strategic planning; Local government