Οι "άλλοι" λαοί στον Δούκα(Μιχαήλ): Οθωμανοί, Τούρκοι, Δυτικοί, Βαλκανικοί - Κυρανάκη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία αποτελεί την τελική διπλωματική μου εργασία που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βυζαντινός Κόσμος: Η σχέση του με την Αρχαιότητα και τον Νεότερο Ελληνισμό» και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού. Σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε τους «άλλους» εθνοτικούς λαούς, δηλαδή τους μη Βυζαντινούς ερευνώνταςτην πολύ σημαντική ιστορική πραγματεία του Μιχαήλ Δούκα «Βυζαντινοτουρκική Ιστορία», που καλύπτει κυρίως την περίοδο από την εμφάνιση των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 14ου αιώνα έως και το έτος 1462. Αφού παρατίθεται αρχικά μια εκτενής περίληψη της «Βυζαντινοτουρκικής Ιστορίας», εστιάσαμε διαδοχικά στους Οθωμανούς, στα έθνη της Δυτικής Ευρώπης και τα βαλκανικά έθνη όπως οι Σέρβοι, οι Βλάχοι και οι Αλβανοί, αλλά και στις περιπτώσεις ηγετών όπως οVlad Țepeș και ο Ταμερλάνος που δρούσαν σε βυζαντινά και βαλκανικά εδάφη, πέτυχαν μεγάλες νίκες επί των Οθωμανών και χαρακτηρίστηκαν για τις πολεμικές τους ικανότητες αλλά και για τις απάνθρωπες πρακτικές τους. Η μελέτη ανέδειξε θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, παραδόσεις και πολιτισμικές διαφορές μεταξύ αυτών των εθνοτικών πληθυσμών.
Keywords: Δούκας -- Μιχαήλ -- π.1400 - π.1470 -- Βυζαντινοτουρκική Ιστορία -- Ερμηνεία και κριτική; Βυζαντινή αυτοκρατορία -- Ιστορία -- 1081-1453 -- Πηγές; Βυζαντινή αυτοκρατορία -- Κοινωνικές συνθήκες -- 1081-1453; Εθνολογία -- Βυζαντινή αυτοκρατορία; Μιχαήλ Δούκας; Βυζαντινοτουρκική Ιστορία; Βυζαντινοί; Οθωμανοί; Δυτικοί λαοί στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία; Σέρβοι; Βλάχοι; Αλβανοί; Michael Ducas; Byzantine - Turkish History; Byzantines; Othomans; Western peoples in the Byzantine Empire; Serbs; Vlachs; Albanians