Ανάλυση διαδικασιών: Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης με χρήση μεθόδων μοντελοποίησης και επεξεργασία προτάσεων βελτιστοποίησης. Η περίπτωση της επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γκάτζιου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην εισαγωγή της διπλωματικής εργασίας γίνεται αναφορά στα ερευνητικά ερωτήματα που θα απαντηθούν καθώς και στα μεθοδολογικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στη μοντελοποίηση των διαδικασιών (στάδια, κατηγορίες, στόχοι και εργαλεία) και ακολουθεί συνοπτική αναφορά στα σημαντικότερα τεχνικά εργαλεία ποιοτικού ελέγχου των διαδικασιών όπως το Διάγραμμα Δικτυωτής Ανάλυσης, ο Καταιγισμός Ιδεών, το Διάγραμμα Αιτίας – Αποτελέσματος, η Ανάλυση Paretto, το Διάγραμμα Gantt κ.α. Το δεύτερο κεφάλαιο ξεκινά με μία αναφορά στην ηλεκτρονική δημοκρατία, καταγράφονται οι σημαντικότερες προσπάθειες προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της μοντελοποίησης των διαδικασιών και παρατίθενται βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η διαδικασία επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε τρεις υποδιαδικασίες. Το πρώτο στάδιο, το στάδιο της εγγραφής των φορέων στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι φορείς υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να αποκτήσουν αριθμό μητρώου. Στο δεύτερο στάδιο, οι πολιτιστικοί φορείς υποβάλλουν τις προτάσεις τους προς επιχορήγηση για το τρέχον έτος ηλεκτρονικά και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί στην διαδικασία αξιολόγησης του βάσει διαδικασιών που έχει οριοθετήσει. Στο τελευταίο στάδιο, το τρίτο, η διαδικασία αφορά στην εκταμίευση του ποσού της επιχορήγησης και στην καταβολή του ποσού που έχει εγκριθεί στον φορέα προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτιστική του δράση. Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται τα συμπεράσματα από όλα τα στοιχεία που αναλύθηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο, καταγράφονται τα προβλήματα και οι δυσχέρειες που προκύπτουν κατά την υλοποίηση της διαδικασίας και διατυπώνονται προτάσεις προκειμένου η διαδικασία να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο χρονοβόρα.
Process analysis: Recording of an existing situation using modeling methods and processing of optimization proposals The case of the subsidy of the Ministry of Culture and Sports
Αρ. Εισ.: 29 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Πολιτισμός -- Επιχορηγήσεις -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Πολιτιστική πολιτική; Βελτιστοποίηση; Μοντελοποίηση; Ανασχεδιασμός; Απλούστευση; Στοχοθεσία; Επιχορήγηση; Modeling; Redesign; Simplification; Targeting; Subsidy