Έμφυλες σχέσεις και κοινωνικές ανισότητες στο χώρο της εργασίας - Σαραντή, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η ανισότητα και η έμφυλη διάκριση είναι προϊόντα θεσμικών διαδικασιών και όχι μεμονωμένων κινήσεων, καθώς προκύπτουν από τις διαρθρωτικές συνθήκες που συνθέτουν σημαντικούς κοινωνικούς θεσμούς όπως είναι η αγορά, η οικογένεια και το κράτος. Ο όρος «επαγγελματική ανισότητα» περιγράφει τον τρόπο που οι θεσμικές συνθήκες και διαδικασίες, στους χώρους εργασίας, οδηγούν στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες ενέχουν προκατάληψη εναντίον ορισμένων ευάλωτων ομάδων, στις οποίες ανήκουν και οι γυναίκες. Οι γυναίκες, ακόμα και σήμερα, στον χώρο εργασίας τους καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορες μορφές κοινωνικής ανισότητας, μια εκ των οποίων, ίσως η σημαντικότερη είναι η σεξουαλική παρενόχληση. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μιας μορφής έμφυλη διάκριση, που παραβιάζει την αξιοπρέπεια της γυναίκας, αφαιρώντας της το δικαίωμα να απολαμβάνει έναν υγιή και ισορροπημένο χώρο εργασίας. Η παρούσα εργασία περιγράφει το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης, ως απόρροια της έμφυλης διάκρισης και ανισότητας που υφίστανται οι γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο και το κόστος που έχει για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Gender relations and social inequalities in the workplace
Keywords: Διακρίσεις φύλου στην απασχόληση; Εργασιακές σχέσεις; Φυλετικές διακρίσεις στην εργασία; Έμφυλες Διακρίσεις; Επαγγελματική Ανισότητα; Σεξουαλική Παρενόχληση