Η επιρροή των μεταναστευτικών πολιτικών στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Η περίπτωση της Ελλάδας - Μιχαηλίδου, Ελισσάβετ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναλύσει την επιρροή που έχουν οι μεταναστευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Η Ελλάδα έχει γίνει αποδέκτης πολλών μεταναστευτικών ροών από τη δεκαετία του ’90 και η μετανάστευση συνδέεται άμεσα με φαινόμενα ρατσιστικών αντιλήψεων και στάσεων και κοινωνικού αποκλεισμού. Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών είναι μια από τις πολιτικές που εφαρμόζονται από το ελληνικό κράτος και στη μελέτη αυτή διερευνάται η ενσωμάτωση των μεταναστών. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η κριτική επισκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας ως προς το αντικείμενο αυτό. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι η προοπτική της κοινωνικής ένταξης παρεμποδίζεται σημαντικά από την απροθυμία των προσφύγων να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης προσφύγων, οι οποίοι στοχεύουν να εγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης. Επομένως δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης, παρά μόνο να επωφεληθούν προσωρινά από τις κοινωνικές δράσεις.
The influence of immigration policies on the social integration of immigrants. The case of Greece
Keywords: Μετανάστευση; Μεταναστευτική πολιτική; Μετανάστες--Ελλάδα; Μεταναστευτική πολιτική; Μετανάστες; Κοινωνική ένταξη; πρόγραμμα HELIOS