Η αποτελεσματικότητα της θεμελιώδους ανάλυσης στην επενδυτική διαδικασία: Ανάλυση της βαθμολογίας F-Piotroski σε ελληνικές μετοχές - Κόλλιας, Σταύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει την αποτελεσματικότητα της θεμελιώδους ανάλυσης ως εργαλείου επιλογής μετοχών, εστιάζοντας στη μέθοδο του Piotroski F-Score και στους χρηματοοικονομικούς δείκτες P/E και P/BV. Στόχος είναι να αξιολογηθεί κατά πόσο η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε συστηματικά υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΓΔ), κατά την περίοδο 2015-2023. Η βιβλιογραφική επισκόπηση εστιάζει στη θεμελιώδη ανάλυση ως στρατηγική επιλογής μετοχών, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα του Piotroski F-Score σε αγορές όπου οι πληροφορίες δεν ενσωματώνονται πλήρως στις τιμές. Εμπειρικές μελέτες δείχνουν ότι το F-Score ενισχύεται όταν συνδυάζεται με δείκτες όπως το P/E και το P/BV, ενώ η αποδοτικότητά του διαφοροποιείται ανάλογα με τις μακροοικονομικές συνθήκες και τη ρευστότητα της αγοράς. Παρότι η Θεωρία των Αποτελεσματικών Αγορών (EMH) υποστηρίζει ότι οι τιμές των μετοχών αντικατοπτρίζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ύπαρξη ανωμαλιών αγοράς, όπως το size effect, το book-to-market effect και το momentum effect, καταδεικνύει περιπτώσεις ατελούς αποτίμησης, δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Συνολικά, η βιβλιογραφία επιβεβαιώνει ότι το F-Score μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο επιλογής μετοχών, ειδικά σε εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.. Η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται στην ανάλυση 27 ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, εξαιρώντας τον τραπεζικό κλάδο λόγω της ιδιαιτερότητας των χρηματοοικονομικών του στοιχείων. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εταιρειών και η ανάλυση περιλαμβάνει τη δημιουργία χαρτοφυλακίων βάσει θεμελιωδών κριτηρίων. Οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων συγκρίθηκαν με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. χρησιμοποιώντας τόσο παραμετρικές όσο και μη παραμετρικές στατιστικές μεθόδους, όπως το Paired T-Test και το Wilcoxon Signed-Rank Test, προκειμένου να αξιολογηθεί η στατιστική σημαντικότητα των διαφορών αποδόσεων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καταδεικνύουν ότι τα χαρτοφυλάκια που διαμορφώθηκαν με βάση το Piotroski F-Score παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη, με p-values μικρότερες από 0.05. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η ελληνική αγορά δεν είναι πλήρως αποτελεσματική, ιδίως σε ό,τι αφορά την ημι-ισχυρή μορφή της Θεωρίας των Αποτελεσματικών Αγορών (EMH).. Ο υπολογισμός του effect size επιβεβαιώνει ότι η διαφορά αποδόσεων δεν είναι μόνο στατιστικά σημαντική, αλλά και επενδυτικά αξιοποιήσιμη. Η μελέτη συμβάλλει στη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των χρηματοοικονομικών αγορών, επισημαίνοντας ότι η συνδυαστική χρήση θεμελιωδών δεικτών, όπως το F-Score, P/E και P/BV, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες στρατηγικές επιλογής μετοχών. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθοδολογίας σε άλλες αγορές, καθώς και η πιθανή ενσωμάτωση τεχνολογιών μηχανικής μάθησης για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας επενδυτικών αποφάσεων.
The effectiveness of fundamental analysis in the investment process: An analysis of Piotroski's F-Score in Greek stocks
Μ.Δ.Ε. 101
Keywords: Επενδύσεις -- Ελλάδα; Ανάλυση επενδύσεων; Διαχείριση χαρτοφυλακίου; Χρηματιστήριο αξιών; Χρηματοπιστωτική διαχείριση; Χρηματοοικονομικοί δείκτες -- Ανάλυση; Θεμελιώδης; Ανάλυση; Χρηματιστήριο; Αθηνών; Χρηματιστηριακές; Αποδόσεις; Fundamental; Αnalysis; Piotroski; F-Score; P/E; P/BV; Athens; Stock; Exchange; Stock; Market; Returns