Ο Στρατηγικός σχεδιασμός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ως φορέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άσκησης Νέου Δημοσίου Management - Δημητρακόπουλος, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην ανά χείρας σας διπλωματική εργασία με τον τίτλο «Ο Στρατηγικός σχεδιασμός των Κέντρων εξυπηρέτησης Πολιτών ως φορέα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και Νέου Δημοσίου Management» φωτίζουμε τον θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Αναδεικνύουμε τα Κ.Ε.Π ως «αιχμή του δόρατος » της Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, λόγω της αποκλειστικής χρήσης από μέρους τους, σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ( Τ.Π.Ε. ). Μελετάμε τη συμβολή τους στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και εξακριβώνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Τονίζουμε την συμμετοχή τους στην άσκηση νέου δημόσιου Management, αφού μεταφέρουν και υιοθετούν στοιχεία μέτρησης αποδοτικότητας - αποτελεσματικότητας και επίτευξης στόχων στην ατζέντα τους. Παράλληλα εξετάζουμε το Ευρωπαϊκό ψηφιακό περιβάλλον και αξιολογούμε τις χώρες της Ε.Ε. βάση του δείκτη «DESI» της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Γίνετε εκτενής αναφορά στις πρωτοπόρες χώρες και μελετάμε διεξοδικώς την πρωταθλήτρια για το 2017 στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, Εσθονία.
Strategic planning of the Citizen Service Centers (KEP) as an e government body and the exercise of New Public Management
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διακυβέρνηση; Διοίκηση και οργάνωση; Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών; Τεχνολογίες πληροφορικής και τεχνολογιών; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Μεταρρύθμιση; Νέο δημόσιο μάνατζμεντ