Ενδοκρατικές Συγκρούσεις και Αποσχιστικές Διεκδικήσεις στον Σύγχρονο Κόσμο: η Περίπτωση του Σουδάν - Κροτσέτη, Νίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν συχνά θεωρείται ως η χρονικά μεγαλύτερη σύγκρουση στην Αφρική. Η πρώτη του φάση, μεταξύ 1963 και 1972, έφερε αντάρτες από το νότιο τμήμα τού Σουδάν εναντίον τής κεντρικής εξουσίας, η οποία κυριαρχείτο από μια βορειο-αραβική ελίτ. Ο Βορράς χορήγησε στον Νότο έναν βαθμό αυτονομίας το 1972, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να καταλαγιάσει η δυσαρέσκεια τόσων ετών. Η σύγκρουση συνεχίστηκε το 1983, με την δημιουργία τού Σουδανικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Κινήματος / Στρατού (SPLM /A). Με τη δημιουργία του Απελευθερωτικού Κινήματος / Στρατού δημιουργήθηκε και η ιδέα της διαφορετικότητας στην ενότητα. Ούσα λιγότερο ελκυστική στον βαθύτερο νότο, αυτή η σχετικά μετριοπαθής ατζέντα αντικαταστήθηκε με την πάροδο του χρόνου με την αυτονομία του Νότου από το Βορρά. Το 2005, μετά από πολλά χρόνια αδυσώπητου πολέμου, το Χαρτούμ και οι αντάρτες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία που χορήγησε στο Νότο δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Τον Ιούνιο του 2011, ο Νότος αποσχίστηκε από το κράτος του Σουδάν, δημιουργώντας το δικό τους σύγχρονο κράτος στην Αφρική.
Intrastate Conflicts and Secessionist Claims in Contemporary World: the Case of Sudan
Keywords: Συγκρούσεις, Διαχείρισή των; Σουδάν--Κοινωνικές συνθήκες; Σουδάν--Εμφύλιος πόλεμος; Σουδάν--Ιστορία; Ενδοκρατικές συγκρούσεις; Απόσχιση; Σουδάν; Αφρική; Μετααποικιακό κράτος