Η αναδιοργάνωση δομών των ελληνικών ΟΤΑ, εργαλείο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης: Η περίπτωση των παιδικών σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης - Βαρδάκα, Ευρυδίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα εργασία καταδεικνύει την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οργάνωση και λειτουργία της πρώιμης παιδικής φροντίδας (Early childhood Care - ECC) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, χαρτογραφεί την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και αξιολογεί το ρόλο και την αποτελεσματικότητα των δήμων στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα, καθώς αυτή αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Με βάση τις αρχές και τα εργαλεία της Οργανωσιακής Θεωρίας και Σχεδιασμού (Organization Theory & Design), τις σύγχρονες τάσεις για προσαρμοσμένη εφαρμογή τους στο δημόσιο τομέα (Νέα Δημόσια Διοίκηση)).και θεωρώντας οτι οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί είναι τμήματα του ευρύτερου οργανισμού που λέγεται "δήμος", διερευνάται μέσα από την οργανωτική αλλαγή των αντίστοιχων υπηρεσιών που ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το πώς πρέπει να δομηθούν αυτοί, ώστε να υπηρετήσουν αποτελεσματικά το σκοπό για την οποίο δημιουργήθηκαν, συνεισφέροντας έτσι στην εκπλήρωση της αποστολής του "δήμου" ως σύνολο. Εδώ παρουσιάζονται τα σημαντικότερα στοιχεία που θα πρέπει να λάβει υπ' όψη του ένας φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν θα θελήσει να αναδιοργανώσει το πλέγμα λειτουργίας των δομών που διαθέτει για τη φροντίδα της πρώιμης παιδικής ηλικίας.
The reorganization of structures of the Greek Local Authorities, tool in overcoming the economic crisis: The case of nurseries of Thessaloniki City
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Στρατηγικός σχεδιασμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση; Βρεφονηπιακοί σταθμοί; Οργανωσιακοί σταθμοί; Οργανωσιακή αλλαγή; Οργανόγραμμα