Η δημιουργία νέων κομμάτων του κέντρου «Το Ποτάμι» (Ελλάδα), «Ciudadanos» (Ισπανία), «En Marche!» (Γαλλία) - Αποστολάκη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Οι εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, έφεραν στο προσκήνιο νέα κομματικά συστήματα, που προέκυψαν από τον κατακερματισμό του προηγούμενου παγιωμένου κομματικού συστήματος, που ήταν ο δικομματισμός. Από τη διάσπαση αυτή, προέκυψε η εμφάνιση νέων κομμάτων που κατάφεραν να επικρατήσουν- στην περίπτωση της Γαλλίας να κυριαρχήσουν- στην πολιτική σκηνή της χώρας τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποτέλεσαν απαραίτητο πυλώνα για τη δημιουργία συμμαχικών κυβερνήσεων. Στην εργασία αυτή γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν οι συνθήκες και οι παράγοντες που ευνόησαν την επικράτηση τριών νέων κομμάτων του κέντρου, σε τρεις διαφορετικές χώρες της ΕΕ, σε περίοδο εκτεταμένης αμφισβήτησης των κομμάτων, κυρίως εκείνων που κυριάρχησαν για μακρά χρονικά διαστήματα. Τα κόμματα αυτά είναι «Το Ποτάμι» στην Ελλάδα, οι «Ciudadanos’» (Πολίτες) στην Ισπανία και το «La Republique En Marche!» (Η Δημοκρατία Μπροστά!) στη Γαλλία.
The emergence of new centrist parties “To Potami” (Greece), “Ciudadanos’” (Spain), “En Marche! ” (France)
Keywords: Πολιτικά κόμματα; Πολιτικά κόμματα--Ελλάδα; Πολιτικά κόμματα--Ισπανία; Πολιτικά κόμματα--Γαλλία; Το Ποτάμι; Δημιουργία νέων κομμάτων; Διπασπαση κομματικού συστήματος; Οικονομική ψήφος; Ευρωσκεπτική ψήφος