Το ευρωπαϊκό υπόδειγμα της ένταξης των μεταναστών - Μάστορη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ένταξη των μεταναστών έχει καθοριστική σημασία για τη μελλοντική ευημερία, την πρόοδο και την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών και η προώθησή της θα πρέπει να αφορά όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι η ευθύνη για την ένταξη εναπόκειται πρωτίστως στα κράτη-μέλη, η ΕΕ στηρίζει τις εθνικές και τοπικές αρχές μέσω του συντονισμού των πολιτικών, της ανταλλαγής γνώσεων και διάθεσης χρηματοδοτικών πόρων. Στόχος της παρούσας εργασίας με τίτλο «Το ευρωπαϊκό υπόδειγμα ένταξης των μεταναστών» είναι να αναλύσει τις βασικές αρχές του κοινοτικού θεσμικού και πολιτικού πλαισίου για την ενίσχυση και την εντατικοποίηση των πολιτικών ένταξης μεταναστών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα βασικά ερωτήματα αφορούν στη μορφοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη μετανάστευση και την ένταξη των μεταναστών και στη δογματική προσέγγιση της κοινωνικής ένταξης. Η μεθοδολογία που ακολουθείται στηρίζεται στην άντληση ποιοτικών στοιχείων μέσω της ανάλυσης και κριτικής επεξεργασίας πρωτογενών (european policy reports) και δευτερογενών πηγών (βιβλία, μελέτες, έρευνες, άρθρα, εκθέσεις και στοιχεία από έγκυρους ιστοτόπους). Το θεσμικό πλαίσιο για την ένταξη των μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης μεταναστευτικής πολιτικής, όπως αυτή παγιώνεται από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη. Ωστόσο η ένταξη παραμένει ένα ανοικτό θέμα στην κοινοτική ατζέντα καθώς οι πολιτικές που την αφορούν αποτελούν το αντικείμενο μιας δυναμικής διαδικασίας συνεχούς αναθεώρησης και βελτίωσης. Η ΕΕ σαφώς επιδιώκει να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με εντατική έρευνα για τα αίτια του φαινομένου και ενημερωτικές εκστρατείες προώθησης νέων εταιρικών σχέσεων για την ανάπτυξη υφιστάμενων δικτύων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013318 cd
Keywords: Μετανάστες -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Κυβερνητική πολιτική; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Αποδημία και εποίκηση; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ευρωπαϊκή Ένωση; Μετανάστευση; Ένταξη; Κοινωνική ένταξη; Πλαίσιο ένταξης μεταναστών; Πολιτικές ένταξης; European Union; Migration; Integration; Social inclusion; Migrant integration framework; Integration policies