Βέλτιστα χαρτοφυλάκια και διαχείριση κινδύνου - Φαμελίτη, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Οι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε χαρτοφυλάκια αποτελούμενα από ένα ή περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, κανένα χαρτοφυλάκιο δεν αποφέρει την ίδια απόδοση, ενώ και ο κίνδυνός του είναι διαφορετικός. Προκειμένου, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κατανομής μεταξύ των χρεογράφων, χρησιμοποιούμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την κατασκευή των βέλτιστων χαρτοφυλακίων, την παλαιότερη Mean-Variance και την πιο πρόσφατη Mean-VaR. Συνεπώς, στόχος μας είναι να βρεθούν τα χαρτοφυλάκια που αυξάνουν τον πλούτο του επενδυτή, ενώ ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι ο ελάχιστος. Χρησιμοποιώντας, την προσέγγιση Mean-VaR αναλύονται αρκετά υποδείγματα υπολογισμού της μεταβλητότητας εξετάζοντας και την προβλεπτική τους ικανότητα, ενώ η αναμενόμενη απόδοση του χαρτοφυλακίου μεγιστοποιείται. Σε αυτή την διπλωματική εργασία, οι δύο προσεγγίσεις αφορούν στην επιλογή έξι βέλτιστων χαρτοφυλακίων, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν σε επίπεδο χώρας και τα άλλα δύο είναι συνδυαστικά των χωρών. Τέλος, προκειμένου να οδηγηθούμε στην βέλτιστη μεθοδολογία πραγματοποιείται η αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων. Όπως, αποδεικνύεται και οι δύο προσεγγίσεις μας οδηγούν σε εξίσου καλά αποτελέσματα.
Μ.Δ.Ε. 52
Keywords: Επενδύσεις; Διαχείριση κινδύνου; Χαρτοφυλάκια; Επενδυτές; Μετοχές; Χρεόγραφα