Φορολογική πολιτική και γραφειοκρατία: βαθμός επιρροής τους στην ανάτπυξη της επχειρηματικότητας στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Μελέτη περίπτωσης Περιφέρειας Πελοποννήσου - Δημητρέλης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία διερευνά τον βαθμό επηρεασμού της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας από τις επιδράσεις τις γραφειοκρατίας και της φορολογικού συστήματος. Στην πρώτη ενότητα αναλύθηκαν βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας όπως ο ορισμός της. Επίσης αναλύθηκαν οι προσδιοριστικοί παράγοντες της επιχειρηματικότητας οι οποίοι οδηγούν στην ανάπτυξη. Στην ίδια ενότητα έγινε συνοπτική αναφορά του Ν. 4635/2019 με τον οποίο θεσπίστηκε ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Στην συνέχεια δόθηκαν στατιστικά στοιχεία από το ΓΕΜΗ σχετικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που έκαναν έναρξη εργασιών αλλά και διακοπή εργασιών την χρονολογική περίοδο 2010 έως 2019. Από τα στοιχεία των στατιστικών διαπιστώθηκαν οι επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόστηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Επίσης δόθηκαν και στατιστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την χρονική περίοδο 2011 έως 2016 σε σχέση με το απασχολούμενο προσωπικό, τον κύκλο εργασιών και το πλήθος των επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι χρήσιμα για να διαπιστώσουμε τους κλάδους επιχειρηματικότητας στους οποίους στηρίζεται η οικονομία της Περιφέρειας καθώς και την οικονομική πορεία των επιχειρήσεων σε αυτή την χρονική περίοδο. Στο τέλος του πρώτου μέρους δόθηκαν στοιχεία σχετικά με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έναρξης των επιχειρήσεων και για τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους. Τέλος δόθηκαν στοιχεία από την έρευνα της διαΝΕΟσις που έγινε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και από την οποία προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παθογένειες του φορολογικού συστήματος. Στο δεύτερο μέρος αναλύθηκε το ερευνητικό εργαλείο, ο λόγος επιλογής του καθώς επίσης παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Η επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας γίνεται μέσω του λογισμικού SPSS Ver. 24, με την χρήση του οποίου και από την επεξεργασία των απαντήσεων προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα καταλήγει στο ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης από την υπερβολική φορολογική επιβάρυνσή και από το μέγεθος της γραφειοκρατίας. Για την ανάπτυξή τους δεν επιδιώκου την χρηματοδότηση από το υπάρχον Τραπεζικό σύστημα αλλά προσδοκούν στην βοήθεια του κράτους με την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων και στις δράσεις των επιμελητηρίων για την έγκαιρη ενημέρωση και επιμόρφωσή τους.
Μ.Δ.Ε. 256