Οι αντιλήψεις των Νηπιαγωγών για το νέο πρόγραμμα σπουδών, στο θεματικό πεδίο «Παιδί και θετικές επιστήμες» - Ραυτοπούλου, Ειρήνη Μαρκέλλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των νηπιαγωγών για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Προσχολικής εκπαίδευσης στο Θεματικό πεδίο: Παιδί και Θετικές επιστήμες. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά ερωτήματα της εργασίας είναι τα εξής:  Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος σπουδών στο πεδίο των θετικών επιστημών σύμφωνα με τους κατασκευαστές του και πως αναγνωρίζονται από τους/τις νηπιαγωγούς;  Ποιες λειτουργικές αδυναμίες εντοπίζουν οι νηπιαγωγοί στο νέο πρόγραμμα σπουδών στο πεδίο των θετικών επιστημών;  Ποια λειτουργικά πλεονεκτήματα εντοπίζουν οι νηπιαγωγοί στο νέο πρόγραμμα σπουδών στο πεδίο των θετικών επιστημών;  Ποιες δυσκολίες αναμένουν ότι θα αντιμετωπίσουν οι νηπιαγωγοί κατά την εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών στο πεδίο των θετικών επιστημών; Πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα η οποία διεξήχθη με 9 νηπιαγωγούς οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε επιμόρφωση αναφορικά με τα νέα προγράμματα σπουδών, οι 7 είχαν εφαρμόσει πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ οι άλλες δυο ήταν συντονίστριες εκπαιδευτικού έργου. Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο της ημιδομημένης συνέντευξης. Από τα αποτελέσματα της έρευνες φάνηκε πως οι νηπιαγωγοί έχουν μια πολύ καλή πρώτη άποψη για το νέο πρόγραμμα σπουδών στο θεματικό πεδίο που μελετάται, αναγνωρίζουν τους στόχους του και συμφωνούν με τις μεθόδους και τις πρακτικές που προτείνει. Φάνηκε να μπορούν να εντοπίσουν τα στοιχεία που αποτελούν τη φυσιογνωμία του Προγράμματος Σπουδών στο Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Θετικές επιστήμες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην πράξη. Ανέφεραν πως το πρόγραμμα είναι ανοικτό, σύγχρονο και απαντά στις νέες προκλήσεις της εποχής, αφού βασίζεται και σε επιστημονικά δεδομένα. Οι νηπιαγωγοί μπορούν να διακρίνουν τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα τις οποίες δεν συναντούσαν στο ΔΕΠΠΣ, όπως τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, την ενταξιακή εκπαίδευση, την έμφαση στην παιγνιώδη και τη διερευνητική μάθηση, καθώς και την έμφαση στη σχέση σχολείου-οικογένειας. Παρατηρούν αλλαγές και στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό της διδασκαλίας με βάση τον ανάστροφο σχεδιασμό, το μοντέλο 5Ε και τον διαχωρισμό της διδασκαλίας σε Γνώσεις-Δεξιότητες-Στάσεις. Στα πλεονεκτήματα του προγράμματος οι νηπιαγωγοί εντάσσουν και την έμφαση που δίνεται στις προγενέστερες γνώσεις των μαθητών και στο ηλικιακό τους επίπεδο κατά τη διαδικασία δημιουργίας μιας διδακτικής παρέμβασης. Τέλος, η καθοδήγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από παραδείγματα και σχέδια δράσης φαίνεται να βοηθά πολύ τις εκπαιδευτικούς. Οι συμμετέχουσες αναφέρθηκαν στην γνώμη των συναδέλφων τους για το νέο πρόγραμμα σπουδών, παρατηρώντας μια αρνητική διάθεση από μέρους τους, καθώς ο φόρτος εργασίας τους την περίοδο της επιμόρφωσης και της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος δημιούργησε αρνητική στάση για το πρόγραμμα. Θεωρούν επίσης πως για τη διδασκαλία του συγκεκριμένου Θεματικού Πεδίου: Παιδί και Θετικές Επιστήμες χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός τον οποίο τα σχολεία συνήθως δεν διαθέτουν. Τέλος οι νηπιαγωγοί φάνηκε να είναι ανοιχτές στην ύπαρξη περαιτέρω επιμορφωτικών δράσεων, καθώς θεωρούν πως η επιμόρφωση που υλοποιήθηκε έγινε σε λάθος χρονική στιγμή και για περιορισμένο χρόνο.
Kindergarten teachers' perceptions of the new curriculum, in the thematic area field "Child and positive sciences"
Αριθμός ΕΙσαγωγής: 013660 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Προγράμματα μαθημάτων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαθεματική προσέγγιση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί; Νέο πρόγραμμα σπουδών; Θεματικό πεδίο: Παιδί και θετικές επιστήμες; Μέθοδοι διδασκαλίας; Εκπαιδευτικός σχεδιασμός; Επιμόρφωση; Kindergarten teachers; New curriculum; Thematic field: Child and Science; Teaching methods; Educational planning; Training