Μέτρηση της αντιλαμβανόμενης ποιότητας παροχής υπηρεσιών στα ιδιωτικά γυμναστήρια - Ρετσινάς, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η βιομηχανία των γυμναστηρίων προβλέπεται ότι θα έχει λαμπρό μέλλον. Σε ένα κόσμο ανταγωνισμού, η ικανοποίηση του πελάτη είναι ένα σημαντικό κλειδί για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης με τους πελάτες, καθώς και τη διαβίωση μιας εταιρείας. Ως εκ τούτου, μια εταιρεία θα πρέπει να διατηρήσει την ικανοποίηση των πελατών, προσφέροντάς τους εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει την ικανοποίηση των μελών από τις υπηρεσίες των γυμναστηρίων της Λακωνίας. Στη μελέτη πήραν μέρος 401 μέλη γυμναστηρίων που επιλέγησαν τυχαία από τον κατάλογο των μελών 8 γυμναστηρίων της περιοχής. Από τα άτομα αυτά ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τις ερωτήσεις κλίμακας, η οποία παραδόθηκε με προσωπική επαφή. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψαν τα εξής: 1) Η παραγοντική ανάλυση αποκάλυψε έξι παράγοντες: α) αξιολόγηση προσωπικού, β) αποτελεσματικότητα προγράμματος, γ) αξιολόγηση εντύπωσης από το πρόγραμμα, δ) αξιολόγηση προγράμματος, ε) αξιολόγηση του χώρου και του εξοπλισμού, στ) μελλοντική απόφαση. 2) Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο φύλων στους παράγοντες αξιολόγηση γυμναστηρίου προσωπικού, αποτελεσματικότητα προγράμματος, αξιολόγηση εντυπώσεων από το πρόγραμμα και αξιολόγηση χώρου και εξοπλισμού, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική στατιστική διαφορά ως προς την αξιολόγηση του προγράμματος και την μελλοντική απόφαση να σταματήσουν το γυμναστήριο. 3). Τα άτομα πάνω από 40 έτη ήταν πιο ικανοποιημένα από το προσωπικό του γυμναστηρίου, την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, καθώς και το πρόγραμμα, ενώ τα άτομα κάτω από 18 ήταν πιο ικανοποιημένα από το χώρο και τον εξοπλισμό. 4. Οι ασκούμενοι που διέθεταν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης (πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από το προσωπικό, την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και την ικανοποίηση από το χώρο και τον εξοπλισμό και 5. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επέδειξαν μικρότερη ικανοποίηση από το πρόγραμμα και το χώρο και τον εξοπλισμό, σε σχέση με τα άλλα επαγγέλματα.
Keywords: Γυμναστήρια -- Αξιολόγηση; Ιδιωτικά γυμναστήρια; Πελάτες; Αντιλαμβανόμενη ποιότητα; Ποιότητα παροχής υπηρεσιών