Χρηματοδότηση, νέες επιχειρήσεις και επιβίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο της κρίσης - Γιαννέλου, Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η υφιστάμενη οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της εργασίας είναι η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις μέχρι τώρα συνέπειες της κρίσης στον αριθμό των επιχειρήσεων και στο χρόνο επιβίωσης τους. Συγκρίνουμε την αντοχή των επιχειρήσεων στην κρίση ανάλογα με το μέγεθος της και ανάλογα με τον τομέα που ανήκουν. Παραθέτονται τα στοιχεία και συγκρίνονται για τα έτη πριν την διεθνή οικονομική κρίση (2008) και μετά από αυτήν. Εν όψει της κρίσης το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει και έρχονται νέες ισορροπίες στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Από την επιτυχή προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα θα κριθεί η ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας. Η κάθε χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει και λαμβάνει διαφορετικά την οικονομική κρίση που επικρατεί, λαμβάνοντας μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων της. Έτσι η επίδραση της κρίσης είναι διαφορετική σε κάθε χώρα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ρόλος της χρηματοδότησης στις νέες επιχειρήσεις διότι το πρόβλημα της ρευστότητας είναι μείζονος σημασίας και επηρεάζει άμεσα την επιχείρηση. Ακόμα θα ερευνηθούν οι δυσκολίες ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, οι δυσκολίες ανάπτυξης μιας επιχείρησης και το αν η κρίση επηρεάζει τον αριθμό των επιχειρηματικών ευκαιριών.
Μ.Δ.Ε. 24
Keywords: Επιχειρήσεις -- Χρηματοοικονομική; Επιχειρήσεις; Χρηματοδότηση; Οικονομική κρίση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Επιπτώσεις; Ελλάδα; Ηνωμένο Βασίλειο