Ο πολιτικός κίνδυνος και ο αντίκτυπος στις εθνικές οικονομίες - Παπανίκου, Άρτεμις (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο και προβλέψιμο σύστημα είναι κάθε άλλο παρά επίκαιρη.Η παρούσα εργασία εξετάζει όλους εκείνους τους ασταθείς παράγοντες και τις προϋποθέσεις τους που δημιουργούν αβεβαιότητα και αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους κ i νδύνους είναι ένα κομμάτι από το μέλλον. Ο κίνδυνος ορίζεται διαφορετικά ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται. Στο κείμενο που ακολουθεί, παρουσιάζουμε τους βασικούς ορισμούς όπως εμφνίζονται στην διεθνή βιβλιογραφία και προσδιορίζουμε τους κινδύνους που ενέχει μ ια εσφαλμένη πολιτική ή και κοινωνική δράση. Ο πολιτικός κίνδυνος όπου εμφανίζεται είτε ως αστάθεια κυβερνητική είτε ως κοινωνικός αναβρασμός και τρομοκρατικές επιθέσεις έχει αντίκτυπο στην ροή του χρήματος και επαναρυθμίζει τους οικονομικούς κύκλους στην εγχώρια α l λά και στην διεθνή καθώς είναι αλληλεξαρτώμενες οικονομίες. Η αστάθεια και η ανασφάλεια που δημιουργούν κοινωνικοί παράγοντες οδηγούν τα κεφάλαια σε περισσότερο ασφαλές περιβάλλον ( στο εξωτερικό) αυξάνοντας τα επιτόκια στο εσωτερικό λόγω έλλε ιψης ρευστότητας. Η εικόνα που δίνει μια χώρα στην περίοδο πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων και βίαιου εξτρεμισμού,μειώνοντας το γόητρό της, οδηγεί τους επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους ή να μην τις επιλέξου ν ως βάση δραστηριοτήτων.Το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται επιφέρει συνέπειες όχι μόνο στο άμεσο μέλλον ενώ επιδρά περιορίζοντας την αυτονομία της και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Keywords: Επενδύσεις, Ξένες; Διαχείριση κινδύνου; Κίνδυνος; Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Πολιτικός κίνδυνος; Εθνική οικονομία; Διεθνής πολιιτκή οικονομία; Επενδύσεις