Κριτική της αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων στον δημόσιο & ιδιωτικό τομέα: Η Ελληνική περίπτωση. - Θεμελής, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εστιάζει την ανάλυσή της στη λειτουργία της αξιολόγησης της απόδοσης του εργατικού δυναμικού στον ελληνικό ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υπό κριτική/στοχαστική ματιά. Αναπτύσσοντας το θεωρητικό πλαίσιο κατεβλήθη προσπάθεια να εξετασθεί η βιβλιογραφική προσέγγιση της λειτουργίας της αξιολόγησης μέσω παρουσίασης του στρατηγικής σημασίας ρόλου της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων (ΔΑΠ), η οποία συνιστά τον σύγχρονο εκφραστή και διαχειριστή των ζητημάτων που άπτονται του ανθρώπινου παράγοντα, καθώς και ανάπτυξης των διαθέσιμων μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προσωπικού, μαζί με την παράθεση των εγγενών προβλημάτων και των σφαλμάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης (ιδίως από τον αξιολογητή). Εν συνεχεία, επιχειρήθηκε η (κατά το δυνατόν) εις βάθος σύγκριση των προαναφερθέντων συστημάτων, έγινε ειδική μνεία σε συστήματα αξιολόγησης επιμέρους κλάδων (ελληνικών επιχειρήσεων) του Ιδιωτικού Τομέα όπως και στη νομολογία που έχει αναπτυχθεί στον ελληνικό Δημόσιο Τομέα. Ολοκληρώνοντας την προσπάθεια, προβήκαμε σε έλεγχο του σκοπού που εξυπηρετεί η αξιολόγηση και του βαθμού στον οποίο ανταποκρίνεται στις στοχεύσεις της. Προς εξυπηρέτηση των ανωτέρω, πέραν της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, διενεργήθηκε Έρευνα με ηλεκτρονικά μέσα κάνοντας χρήση σχετικού ερωτηματολογίου απευθυνόμενου σε εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στην Ελλάδα, απαντήθηκε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων που αφορούσε σε επιμέρους ζητήματα της αξιολόγησης σχετικά με τη χρησιμότητα, την ποιότητα, τον τομέα της παρακίνησης/ανάπτυξης, τον αξιολογητή αλλά και τη χρήση των αποτελεσμάτων αυτής. Τα ευρήματα της Περιγραφικής και Επαγωγικής Στατιστικής της Έρευνας συνέκλιναν με τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης επιβεβαιώνοντας τα μεγάλα βήματα προσέγγισης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, την ακόμη μεγαλύτερη απόσταση που πρέπει να διανυθεί από μέρους του δημοσίου ως προς την αποδοχή και συναίνεση επί της διαδικασίας, αλλά και τις αστοχίες των προθέσεων της ίδιας της διαδικασίας (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Τέλος, αναδείχθηκαν οι τομείς προς περαιτέρω διερεύνηση/εμβάθυνση και κατατέθηκαν οι αντίστοιχες προτάσεις βελτίωσης και ποιοτικής αναβάθμισης της διαδικασίας της αξιολόγησης.
A critical review of evaluation of employee performance in the public & private sectors: The Greek case.
Μ.Δ.Ε. 146
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού -- Ελλάδα; Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων; Αξιολόγηση προσωπικού; Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων; Αξιολόγηση απόδοσης εργαζομένων; Κριτική αξιολόγησης απόδοσης; Ελληνικός ιδιωτικός τομέας; Ελληνικός δημόσιος τομέας; Human resource management; Employee performance evaluation; Review of evaluation of performance assessment; Greek private sector; Greek public sector