Επιδράσεις του σακχαρώδη διαβήτη στη σχολική επίδοση παιδιών και εφήβων και εμπόδια στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη εντός του σχολικού περιβάλλοντος - Τερζή, Βασιλική (My University, 2025)
Εισαγωγή: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές, μειωμένο προσδόκιμο ζωής και μειωμένη ποιότητα ζωής. Η επίδρασή του στη σχολική επίδοση των μαθητών είναι αμφιλεγόμενη. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των επιδράσεων του σακχαρώδη διαβήτη στη σχολική επίδοση μαθητών και εφήβων, καθώς και η διερεύνηση των εμποδίων στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Μεθοδολογία: Η παρούσα εργασία αποτελεί ανασκόπηση πεδίου. Οι βάσεις δεδομένων Pubmed και Google scholar χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση της βιβλιογραφίας. Συμπεριλήφθηκαν άρθρα τα οποία ήταν έρευνες, ήταν γραμμένα στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα και ήταν δημοσιευμένα την τελευταία πενταετία. Αποτελέσματα: Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν 10 άρθρα. Αν και δεν υπήρχε πλήρη συμφωνία των αποτελεσμάτων μεταξύ των μελετών, οι περισσότερες μελέτες βρήκαν ότι οι μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είχαν αυξημένες ημέρες απουσιών από το σχολείο, χαμηλότερη σχολική επίδοση, μειωμένα ποσοστά εισαγωγής σε πανεπιστήμια, μειωμένα επίπεδα γνωστικής κατάστασης και μεγαλύτερο κίνδυνο μη ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το ένα τρίτο των μαθητών δεν μπορούσε να παρακολουθήσει το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου λόγω της νόσου τους και δεν μπορούσε να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Χειρότερη σχολική επίδοση είχαν τα μαθητές με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη και εκείνα που είχαν πολύ υψηλά επίπεδα HbA1c. Στα σχολεία που υπήρχε σχολικός νοσηλευτής η επίδοση των μαθητών ήταν σημαντικά βελτιωμένη και οι μαθητές απουσίαζαν σημαντικά λιγότερες ημέρες. Συμπεράσματα: Η παρουσία των σχολικών νοσηλευτών ως μόνιμου προσωπικού σε κάθε σχολείο είναι απαραίτητη, επειδή η καθημερινή τους παρουσία συμβάλλει στη σημαντική μείωση των απουσιών των μαθητών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αυξάνει σημαντικά τις σχολικές τους επιδόσεις και, παράλληλα, συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τους.
Μ.Δ.Ε. 32
Keywords: Διαβήτης στα παιδιά; Διαβήτης στην εφηβεία; Σχολικό περιβάλλον; Ασθενείς Ψυχολογία; Diabetes in children; Diabetes in adolescence; School environment; Performance in children; Sick -Psychology; Σχολική επίδοση; Επιδράσεις, σακχαρώδης διαβήτης, σχολική επίδοση, εμπόδια, διαχείριση σακχαρώδη διαβήτη, σχολικό περιβάλλον; Effects, diabetes, school performance, obstacles, diabetes management, school environment