Οι μεταφορές ανθρώπων ως πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταφορά μαθητών-Μελέτη περίπτωσης Π.Ε. Αργολίδας - Μάντζαρη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της μεταφοράς ανθρώπων ως πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα τη μεταφορά των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από και προς τις σχολικές μονάδες, που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από τις Περιφέρειες (Β΄ βαθμός Τ.Α.). Η σχολική μεταφορά, τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μία από τις πλέον κοστοβόρες υπηρεσίες που παρέχει η Πολιτεία, καθώς επιδιώκεται η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση περίπου 215.000 μαθητών και παράλληλα προκαλείται ετήσια δαπάνη περίπου 170.000.000 ευρώ. Στόχος της εν λόγω πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η επίτευξη της ασφαλούς, ποιοτικής και απρόσκοπτης πρόσβασης ανεξαιρέτως όλων των μαθητών που δικαιούνται δωρεάν μεταφορά τηρουμένων των αρχών της νομιμότητας και οικονομικότητας και με απώτερο σκοπό την παραγόμενη προστιθέμενη δημόσια αξία, κατά την οποία το τελικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα πρέπει να είναι το δημόσιο συμφέρον. Η παρούσα εργασία εστίασε στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, θέτοντας ένα ερευνητικό ερώτημα πολλαπλών διαστάσεων, το οποίο αναφέρεται στο αν είναι εντέλει ο ενδεδειγμένος ο τρόπος που οργανώνεται και εκτελείται το έργο της μεταφοράς των μαθητών στην πράξη, σε σχέση με τον τιθέμενο αρχικό στόχο της πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα κυριότερα προβλήματα που ανέδειξε η έρευνα είναι: η έλλειψη ενεργούς συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συγκοινωνιακό έργο της μεταφοράς των μαθητών, οι καθυστερήσεις που προκύπτουν ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών που χαρακτηρίζει τον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, το αυξημένο κόστος του έργου και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος που εφαρμόζεται και εκτελείται το έργο της μεταφοράς μαθητών από την Π.Ε. Αργολίδας είναι ο ενδεδειγμένος ως προς το δημόσιο συμφέρον. Προτάσεις βελτίωσης ωστόσο υφίστανται και αφορούν την εφαρμογή του, την οικονομικότητά του, καθώς και το ρόλο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο.
People’s transportation services, as a policy of Local Government. Student transportation services-Case study of Regional Unit of Argolida
Αρ. Εισ.: 57 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση – Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος– Νομός Αργολίδας; Μεταφορά μαθητών -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος– Νομός Αργολίδας; Μεταφορές -- Σχεδιασμός; Tοπική αυτοδιοίκηση; Πολιτική μεταφορών; Επιβατικές μεταφορές; Συγκοινωνιακό έργο; Μεταφορά μαθητών; Local government; Transportation policy; Passenger transportation; Transportation system; Student transportation