Τα μουσεία ως εργαλείο στρατηγικού management για την αστική αναζωογόνηση του τόπου. Μελέτη περίπτωσης, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Πικερμίου - Γεωργοπούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα εργασία, επιχειρείται η εξέταση της σύνδεσης των μουσείων ως εργαλείο για την αστική αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας. Παρουσιάζεται η δύναμη του πολιτισμού για την προβολή και την προώθηση της εικόνας του τόπου μέσω της πολιτιστικής ανάπτυξης. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια σύντομη περιγραφή των βασικών αρχών του στρατηγικού μάνατζμεντ. Το στρατηγικό μάνατζμεντ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα πεδία της διοίκησης των οργανισμών καθώς βοηθάει τη διοίκησή του να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλή επίδοση που αυτή επιθυμεί. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στη συμβολή των μουσείων σε στρατηγικές αστικής αναζωογόνησης. Οι εμπορικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν επιφέρει αλλαγές στις πόλεις και στις τοπικές κοινωνίες. Για την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη οι πόλεις χρησιμοποιούν τον πολιτισμό και ειδικά τα μουσεία ως στρατηγικό εργαλείο αστικής αναζωογόνησής τους. Στη συνέχεια το τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στην παλαιοντολογική ιστορία της περιοχής του Πικερμίου, της «Ακρόπολης της Παλαιοντολογίας» όπως έχει διεθνώς χαρακτηρισθεί καθώς και στη σημασία των ευρημάτων. Ακολουθεί ανάλυση του περιβάλλοντος με το υπόδειγμα S.W.O.T. Τέλος γίνεται κατανοητή η ανάγκη δημιουργίας του «Παλαιοντολογικού Μουσείου Πικερμίου» που θα κάνει την πόλη πιο ελκυστική, θα ισχυροποιήσει την ταυτότητά της και θα αποκτήσει πλέον ένα αναγνωρίσιμο ισχυρό όνομα που θα συμβάλλει στην αστική αναζωογόνησή της.
Keywords: Μουσεία; Στρατηγικός σχεδιασμός; Στρατηγικός σχεδιασμός--Διοίκηση και οργάνωση; Στρατηγικό μάνατζμεντ; Αστική αναζωογόνηση; Πολιτισμός; Μουσεία; Παλαιοντολογία