Όψεις της Χιμαριώτικης Ιστορίας: Aπό την Άλωση της Πόλης (1453) έως τον 21ο αιώνα - Κοκαβέση, Ελεονώρα-Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η ιστορική πορεία και τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της Χιμάρας αποτελούν αντικείμενο διαρκούς και πολυεπίπεδης επιστημονικής μελέτης. Στην παρούσα εργασία κατεβλήθη προσπάθεια αποτύπωσης μικρών ψηφίδων, ώστε να γνωρίσουμε τμήματα ενός κόσμου που παρέμεινε για δεκαετίες στο περιθώριο των γεγονότων. Μελετήσαμε ιστορικά στιγμιότυπα που αφορούν συνολικά τη Χιμάρα και τις σχέσεις της με τον στενό και ευρύτερο περίγυρό της, προσωπικότητές της, ακόμα και απλούς ανθρώπους από την Άλωση της Βασιλεύουσας έως και τον παρελθόντα αιώνα. Τέλος, προχωρήσαμε στην έναρξη της καταγραφής ενός μοναδικού ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου, της Χιμαραίας διαλέκτου, με σκοπό να συμβάλουμε στη διαφύλαξη και διάσωσή της.
Keywords: Χιμάρα (Αλβανία); Χιμάρα (Αλβανία) -- Ιστορία; Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Διάλεκτοι -- Αλβανία -- Χιμάρα; Χιμάρα; Κλαδάς; Σοποτός; Ηλίας πασάς; Σπύρος Μίλιος; Αμπελουργικά; Αγνοούμενοι; Διάλεκτος; Himara; Kladas; Sopotós; Elias Pasha; Spyros Milios; Ampelourgika; Missing persons; Dialect