Επιδημιολογική καταγραφή και αξιολόγηση ασθενών που προσήλθαν με πτώση επιπέδου συνείδησης , στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας – Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης κατά τη χρονική περίοδο 2010-2015. - Βέργου, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Εισαγωγή: Η πτώση επιπέδου συνείδησης στο Νομό Λακωνίας είναι μια πολλή συχνή αιτία προσέλευσης ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Σκοπός: Ήταν η επιδημιολογική καταγραφή ασθενών που προσήλθαν , με πτώση επιπέδου συνείδησης , στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης για τα έτη 2010-2015. Μεθοδολογία: Έγινε αναδρομική μελέτη καταγραφής του πληθυσμού των ασθενών με επεισόδιο απώλειας της συνείδησης, οι οποίοι προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, Νσοηλευτική Μονάδα Σπάρτης, μόνοι τους ή μέσω ΕΚΑΒ , κατά τη χρονική διάρκεια 2010-2015. Καταρτήθηκε ειδικό έντυπο καταγραφής των επιμέρους παραμέτρων μελέτης και ακολούθησε η συλογή των στοιχείων από τα βιβλία συμβάντων του ΤΕΠ. Καταγράφηκαν δημογραφικά στοιχεία των ασθενών όπως το φύλο, η ηλικία , η εθνικότητα και ο ασφαλιστικός φορέας. Επίσης καταγράφηκαν στοιχεία όπως το μέσο με το οποίο προσήλθαν η πλήρης ή η ελλιπής καταγραφή των στοιχείων καθώς και ο εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκαν οι ασθενείς και το σύνολο των πληροφοριών δέχθηκε στατιστική επεξεργασία με το πρόγραμμα IBM SPSS Statistics V.22,ενώ το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο α=5%. Αποτελέσματα: Μέση ηλικία του δείγματος (n=703, 404 άνδρες και 299 γυναίκες) είναι τα 65,26 έτη (61% ηλικιωμένοι – 35% ενήλικες και 4% παιδιά), προσερχόμενο κυρίως στο χώρο του Νοσοκομείου λόγω λιποθυμικού επεισοδίου (57,5%), ή λόγω μείωσης επιπέδου συνείδησης (28,4%). Η μεγάλη πλειοψηφία κατοικούσε στη Σπάρτη (72,8%). Το 76% των ασθενών εισήχθη στο Παθολογικό Τμήμα. Στο 9% αυτών εδόθησαν ιατρικές οδηγίες ενώ το 6% εισήχθη στην Καρδιολογική Κλινική. Το 5% των αρρώστων διεκομίσθη σε άλλο Νοσοκομείο. Συμπεράσματα: Η παρούσα έρευνα ανέδειξε το μέγεθος , τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά καθώς και τα αίτια της πτώσης επιπέδου συνείδησης των ασθενών στο Νομό Λακωνίας , με απώτερο σκοπό την αναγκαιότητα παρέμβασης στο επίπεδο πρόληψης. Το αίτιο του επεισοδίου απώλειας της συνείδησης φαίνεται να συνδέεται με το φύλο σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας (p=0,045<0,05). Η αιτία προσέλευσης των ασθενών με επεισόδιο απώλειας της μνήμης φαίνεται να εξαρτάται από την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι ασθενείς(p=0,000<0,001). Φαίνεται να υπάρχει επίσης, στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των μεταβλητών της αιτίας προσέλευσης των ασθενών και της ζήτησης απεικονιστικού ελέγχου (p=0,000<0,001), καθώς και της αιτίας προσέλευσης και του μέσου μεταφοράς στο Νοσοκομείο(p=0,000<0,001).
Keywords: Συνείδηση; Απώλεια συνείδησης; Συγκοπή (Παθολογία); Consciousness; Loss of consciousness; Syncope (Pathology); Απώλεια μνήμης; Παροδική απώλεια μνήμης; Κώμα; Συγκοπτικό επεισόδιο; Λιποθυμικό επεισόδιο και τμήμα επειγόντων περιστατικών; Memory loss; Temporary memory loss; Coma; Syncope episode; Fainting episode and emergency room