Διαχείριση κρίσεων στον τομέα του τουρισμού - Καρατζάς, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Όταν μιλάμε για κρίσεις αναφερόμαστε σε περιόδους τεράστιας αβεβαιότητας. Κατά την διάρκεια αυτών των περιόδων υφίσταται απρόβλεπτη εξέλιξη καθώς επίσης και σημαντική απώλεια ελέγχου των κυριότερων δράσεων όλων των συστημάτων. Σημαντικές κρίσεις πλήττουν και την τουριστική βιομηχανία. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο παραπάνω κλάδος έχει δεχτεί τεράστια πλήγματα, λόγω της τρομοκρατίας, της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ύφεσης αλλά και της πανδημίας. Γενικότερα, μια κρίση, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εν λόγω βιομηχανία, τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται είτε σαν μια κατάσταση, είτε ως ένα σύνολο συνθηκών που βάζουν σε κίνδυνο τον κλάδο και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα τόσο στο δυναμικό της αγοράς όσο και στην φήμη των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου (Seymour and Moore, 2000). Η διαχείριση κρίσεων, που αποτελεί και πεδίο έρευνας της παρούσας εργασίας, αποτελεί δεδομένο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της τουριστικής βιομηχανίας. Η διαχείριση κρίσεων θα πρέπει να ασκείται τόσο από οργανισμούς του δημόσιου τομέα, όσο και από μεγάλες εταιρίες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αποδοτική διαχείριση κινδύνων είναι πιθανό να αποτρέψει ένα πρόβλημα από το να λάβει τη μορφή κρίσης. Περιέχει την αξιολόγηση της πιθανότητας μη θετικών καταστάσεων που είναι δυνατόν να επιφέρουν τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη δράση του εν λόγω κλάδου. Όπως φαίνεται το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της διαχείρισης, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα θα πρέπει να προβλέπουν αυτούς τους κινδύνους πριν εξελιχθούν σε μία κρίση. Είναι προφανές ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να σκέφτονται και να σχεδιάζουν για το μέλλον.
Crisis management in tourism
Μ.Δ.Ε. 62
Keywords: Οικονομική κρίση; Κλιματική αλλαγή και τουρισμός; Σχέδιο διαχείρισης κρίσεων; Οικονομική κρίση; Κλιματική αλλαγή και τουρισμός; Crisis management plan; Financial crisis; Climate change and tourism