Η συµβολή του Στρατηγού Δηµητρίου Θεοτόκη στο έπος της διάσωσης της Ανεξάρτητης Μεραρχίας το 1922 - Κατσούλιας, Βασίλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Μέσα από το συγκεκριμένο έργο έγινε μια απόπειρα προσέγγισης εκείνης της ταραγμένης και εξαιρετικά επίπονης εποχής. Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για το σύνολο του Ελληνισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η ανάδειξη της ηρωικής δράσης της Ανεξάρτητης Μεραρχίας, μιας Μεραρχίας που διέσωσε την τιμή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και συνέβαλε στο έπακρο στην προστασία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Keywords: Θεοτόκης, Δημήτριος, 1874-1923; Ελλάδα -- Ιστορία -- Μικρασιατική εκστρατεία, 1919-1922; Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1921-1922 -- Εκστρατείες; Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1897 -- Πρόσφυγες; Ανεξάρτητη Μεραρχία (Ελλάδα); Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Μικρά Ασία; Πρόσφυγες; Ανεξάρτητη μεραρχία; Σμύρνη; Ελληνισμός; Πόλεμος; Ηρωισμός; Asia Minor; Refugees; Independent division; Smyrna; Hellenism; War; Heroism