Η διάσταση του φύλου στην ( ψηφιακή ) ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού : προκλήσεις και προοπτικές στην Ελληνική αγορά εργασίας. - Κλουτσινιώτη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης του ψηφιακού μετασχηματισμό στην αγορά εργασίας των γυναικών και του βαθμού που η διάσταση του φύλου επιδρά στη σύγχρονη ψηφιακή αγορά. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα, σε μέγεθος δείγματος n = 80 εργαζόμενες γυναίκες όλων των επιπέδων ψηφιακών δεξιοτήτων. Τα κυριότερα στατιστικά ευρήματα είναι ότι όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών, τόσο υψηλότερη είναι η διαφωνία τους με τις απόψεις ότι πρέπει να αποδείξουν περισσότερο τις ικανότητες και την δουλειά τους, σε σύγκριση με τους άνδρες, στο χώρο εργασίας τους και με την άποψη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της θέσης εργασίας. Επιπρόσθετα, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των γυναικών τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός συμφωνίας τους με την άποψη ότι ως γυναίκα έχω ισορροπήσει τις εργασιακές – ψηφιακές δεξιότητες μου με τις ανάγκες σας στο χώρο εργασίας. Τέλος, το υψηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων σχετίζεται αρνητικά με την άποψη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός απειλεί τη θέση εργασίας των γυναικών, με γυναίκες προχωρημένου επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων να αισθάνονται μικρότερη απειλή για τη θέση εργασίας τους από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και γυναίκες μετρίου και χαμηλού επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων να αισθάνονται μεγαλύτερη απειλή.
Αριθμός Εισαγωγής: 013593 cd
Keywords: Ήπιες δεξιότητες; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Γυναίκες -- Απασχόληση -- Ελλάδα; Φύλο, Ρόλος του -- Ελλάδα; Διακρίσεις λόγω φύλου στην απασχόληση -- Ελλάδα; Ισότητα -- Ελλάδα; Τεχνολογία της πληροφορίας; Ψηφιακές δεξιότητες; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Γυναίκες; Διάσταση φύλου; Ψηφιακό χάσμα; Digital skills; Digital transformation; Women; Gender dimension; Digital divide