Διερεύνηση των διαφορετικών προσεγγίσεων στην έννοια του μέντορα. Η περίπτωση της εφαρμογής του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής - Μέξια, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τη συμβολή του Μέντορα στην επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε, όχι μόνο γιατί είναι μια καινούρια πρακτική στην δημόσια ελληνική εκπαίδευση, αλλά και γιατί η ελληνική βιβλιογραφία δεν είναι αρκετή ώστε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν επαρκώς. Πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα και ως εργαλείο συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη. Μέσα από την επεξεργασία των δεδομένων διαφαίνεται σύγκλιση των απόψεων από την πλευρά των μεντόρων και των εκπαιδευόμενων. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα της χρησιμότητας του θεσμού του μέντορα διότι συμβάλει στην επαγγελματική και την προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, ο ρόλος ενός μέντορα δεν είναι μονοδιάστατος αλλά πολυδιάστατος (υποστηρικτής, επικοινωνιακός, αισιόδοξος, βοηθητικός κ.α) γι’ αυτό και ο ίδιος θα πρέπει να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του και να ενισχύει τις δεξιότητες του. Επομένως, κατανοούμε ότι η εφαρμογή του θεσμού του μέντορα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου.
Αριθμός Εισαγωγής: 012574 cd
Keywords: Mentoring in education; Συμβουλευτική στην εκπαίδευση; Δάσκαλοι -- Επιμόρφωση; Ειδική εκπαίδευση - Ελλάδα; Μέντορας; Mentee; Υποστήριξη; Επαγγελματική ανάπτυξη; Mentor; Support; Professional development