Οι μεταρρυθμίσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Εκπαίδευση - Αντωνόπουλος, Παύλος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η εξέταση της εκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπό την άποψη της δημόσιας πολιτικής. Σκοπός της εργασίας είναι να αναδειχτεί η συνέχεια και η σταθερότητα της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου στην εκπαίδευση. Επίσης, στόχος είναι να αναδειχτεί η αποτελεσματικότητα των πολιτικών αυτών και κατά πόσο ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της εποχής τους, καθώς και αν κάποια στοιχεία τους άντεξαν στον χρόνο. Για το σκοπό αυτό αρχικά γίνεται επισκόπηση του ιστορικού πλαισίου των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Αναλύονται έπειτα με βάση τις πηγές και με χρονολογική σειρά από το 1911 και μετά οι πολιτικές των κυβερνήσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου σχετικά με την δομή της εκπαίδευσης, την διοίκηση της εκπαίδευσης και άλλες πτυχές όπως για παράδειγμα η γυναικεία εκπαίδευση και το κτηριακό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση συσχετίζεται το ιστορικό πλαίσιο με την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Όσο αφορά το γλωσσικό ζήτημα, κορυφαίο της εποχής, παρουσιάζεται στον βαθμό που συμβάλλει στην κατανόηση των εκπαιδευτικών πολιτικών των κυβερνήσεων του Βενιζέλου. Η περίοδος 1911-1917 λαμβάνεται σαν μια ενότητα και χωρίζεται σε υποπεριόδους λόγω της πυκνότητας των γεγονότων της περιόδου αυτής στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα, εξαιτίας του οποίου επηρεάζονται και οι άλλοι τομείς. Σε κάθε ενότητα εξάγονται τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Στα τελικά συμπεράσματα τεκμηριώνονται μέσα από την έρευνα τα βασικά χαρακτηριστικά των πολιτικών των κυβερνήσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Παιδεία.
Eleftherios Venizelos' s Reform in Education
Keywords: Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Εκπαίδευση και κράτος--Ελλάδα; Εκπαίδευση--Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή--Ελλάδα; Βενιζέλος; Σταθερότητα; Εκπαιδευτική πολιτική; Αποτελεσματικότητα; Γλωσσικό ζήτημα; Γυναικεία εκπαίδευση