ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - Γεωργάκη, Σταματίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τον τελευταίο αιώνα, το οργανωμένο έγκλημα έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζεται γρήγορα σε μεταλλαγμένες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η προσαρμογή ήταν το αποτέλεσμα μιας αντιδραστικής απόκρισης στη βελτιωμένη νομοθεσία που στόχευε τα συμφέροντά τους, σε πολλές άλλες πυροδοτήθηκε από την επιδίωξη νέων δυνατοτήτων για οικονομικό κέρδος. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία Covid-19, τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με την δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτή την εργασία, θα εστιάσουμε στους βασικούς τομείς ενδιαφέροντος, εξετάζοντας την διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα καθώς και στην σύνδεση τους με την πανδημία. Επίσης, αναλύονται τα δικαιώματα της υγείας καθώς η γενικότερη αναφορά στον τομέα της πανδημίας Covid-19. Τέλος, πραγματοποιείται αναφορά στους τρόπους όπου το οργανωμένο έγκλημα λειτούργησε και εκδήλωσε τις εκφάνσεις του στο υγειονομικό σύστημα κατά την περίοδο της πανδημίας.
Keywords: Οργανωμένο έγκλημα--Οικονομικές απόψεις; Οργανωμένο έγκλημα; Πανδημία Covid-19, 2020--Επιπτώσεις; Οργανωμένο έγκλημα; Οικονομική κρίση; Πανδημία Covid-19; Υγειονομικό σύστημα; Organized crime; Financial crisis; Covid-19 pandemic; Health system