Διερεύνηση της διαφοροποίησης στον τρόπο προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ ανάμεσα στου μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων - Ντούρης, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Εξαιρετικής σημασίας γεγονός στην ζωή των εφήβων και των οικογενειών τους αποτελεί η περίοδος των εξετάσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν και πρόκειται για διεθνές φαινόμενο, η ελληνική κοινωνία το βιώνει με μεγάλη ένταση. Κατά τα δύο τελευταία έτη του λυκείου, ο μαθητής προετοιμάζεται πυρετωδώς για το σπουδαίο γεγονός των εξετάσεων. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της διαφοροποίησης στον τρόπο προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ ανάμεσα στους μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων. Πόσο βοηθάει το σχολείο και πόσο τα εξωσχολικά μαθήματα που έχουν την μορφή φροντιστηρίου ή ιδιαιτέρων μαθημάτων; Υπάρχει διαφορά στις ώρες μελέτης και στο κόστος προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις μεταξύ των μαθητών των δημοσίων και των ιδιωτικών λυκείων; Ποιες είναι οι απόψεις των μαθητών για το εξεταστικό σύστημα και διαφέρουν ανάλογα με το σχολείο φοίτησης; Για την έρευνα έγινε ανάλυση 318 ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν από μαθητές της Γ΄ Λυκείου δημοσίων και ιδιωτικών λυκείων της Αθήνας. Μέσω της βιβλιογραφικής επισκόπησης έγινε αντιληπτό ότι υφίσταται διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης με τα ιδιωτικά να ωφελούνται από την σύγκριση αλλά επίσης ότι η ιδιωτική προπαρασκευαστική εκπαίδευση θεωρείται απαραίτητη για να παραμείνουν οι μαθητές στην «κούρσα» των εξετάσεων. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως τόσο τα παιδιά των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών σχολείων κάνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα και εκτιμούν πολύ την βοήθεια που αυτά τους παρέχουν.
Αριθμός Εισαγωγής: 013014 cd
Keywords: Πανεπιστήμια και Κολλέγια -- Ελλάδα -- Εισαγωγικές εξετάσεις; Πανεπιστήμια και Κολλέγια -- Ελλάδα -- Απαιτήσεις εισαγωγής; Ιδιωτικά σχολεία -- Ελλάδα; Δημόσια σχολεία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα; Εξετάσεις, Σχολικές -- Ψυχολογικές απόψεις; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Φροντιστές και προγύμναση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικά τεστ και μετρήσεις -- Ελλάδα; Μαθητές -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Ιδιωτικά λύκεια; Δημόσια λύκεια; Εξωσχολική προετοιμασία; Εξετάσεις εισαγωγής; Ιδιωτική προπαρασκευαστική εκπαίδευση; Private high school; Public high school; Extracurricular preparation; Entrance examinations; Private preparatory education