Τέχνες και λογοκρισία στην Ελλάδα κατά την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) - Μπάντος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μια απόπειρα πραγμάτευσης και ανάλυσης του ζητήματος της λογοκρισίας των τεχνών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Πράγματι, το ζήτημα αυτό απασχόλησε ιδιαιτέρως το καλλιτεχνικό κόσμο κατά την προκείμενη περίοδο στην οποία οι τέχνες γνώρισαν, έστω και προσωρινά, το καθεστώς ανελευθερίας όπως συνέβη άλλωστε και στους υπόλοιπους τομείς της κοινωνίας. Παρά το γεγονός, ότι την εποχή αυτή οι τέχνες δοκιμάσθηκαν, εντούτοις δεν παρήκμασαν αλλά αντιθέτως προοδευτικά γνώρισαν την άνθιση καθώς το ίδιο το καθεστώς ώθησε τους καλλιτέχνες να προβούν σε καινοτομίες και εναλλακτικά μέσα έκφρασης ώστε να μπορέσουν να υπερκεράσουν τις αγκυλώσεις του συστήματος.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- 1967-1974; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1967-1974; Λογοκρισία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελευθερία του λόγου -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Τέχνες -- Λογοκρισία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Κινηματογραφικές ταινίες -- Λογοκρισία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Θέατρο -- Λογοκρισία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Λογοκρισία στη λογοτεχνία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Λογοκρισία; Τέχνες; Δικτατορία; Censorship; Arts; Dictatorship